Offshore windenergie in diepe wateren heeft groot potentieel

Deepwater

Offshore windenergie in diepe wateren heeft groot potentieel

• Drijvende windturbines zijn op het gebied van kosten concurrerend ten opzichte van gefundeerde turbines in wateren vanaf 50 m diepte.
• Diep water windparken kunnen binnen 4 jaar tijd al operationeel zijn als de uitdagingen die er nog zijn worden overwonnen.

Uit een nieuw rapport van de European Wind Energy Association (EWEA) blijkt dat drijvende diepwater windturbines de oplossing zijn voor het ontsluiten van een enorme potentie aan windenergie in de Europese Atlantische, de Middellandse Zee en de diepste delen van de Noordzee.

In het rapport staat beschreven hoe alleen al drijvende turbines in de diepste wateren van de Noordzee heel Europa vier keer van energie kunnen voorzien. Offshore windenergie kan in Europa 145 miljoen huishoudens voorzien van duurzame energie en zorgen voor 318.000 banen in 2030. Bovendien wordt ermee de zekerheid van energie geborgd, de technologie verder ontwikkeld en voorkomt het broeikasgassen.

“To allow this sector to realise its potential and deliver major benefits for Europe, a clear and stable legislative framework for after 2020 – based on a binding 2030 renewable energy target – is vital. This must be backed by an industrial strategy for offshore wind including support for R&D”, aldus Jacopo Moccia, hoofd van de Beleidsanalyse bij EWEA.

Meer… EWEA