Onderzeeër TU Delft wint van Olympisch zwemmer Stolk

In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven nam de mens het op tegen de machine op 22 juni. Het TU Delft studententeam WASUB met hun zelf ontworpen en gebouwde mensaangedreven onderzeeër namen het op tegen de Olympisch zwemmer Kyle Stolk. Het WASUB team was de Olympisch zwemmer voor Nederland in Rio in een anderhalf seconde te snel af. 

In juni 2015 heeft het WASUB team van TU Delft studenten het wereldsnelheidsrecord voor mensaangedreven onderzeeërs gezet op maar liefst 13,74 km/uur. Na de race tegen Stolk gaat het team van 11 tot 15 juli in Engeland de strijd aan tegen vergelijkbare teams van over de hele wereld tijdens de European International Submarine Races (www.subrace.eu) in Gosport. Daar zal de nieuwe onderzeeër niet alleen snel, maar ook zeer wendbaar moeten zijn.

Een unieke training voor Kyle om tegen een onderzeeër te zwemmen die twee maal zo snel kan als de zwemmer.

Sander Leussink van WASUB: “Erg tof dat de WASUB won, want halverwege de race verloren we ons luik, waardoor we veel weerstand hadden. Piloot Robin trapte hard door om in een tijd van 49.04 seconde de race te winnen.” Kyle deed over de afstand van 100 meter 50.48 seconde. Kyle: “Ik dacht dat ik weggeblazen zou worden, maar dat viel gelukkig mee. Het is spannender geworden dan ik had verwacht.”