Opening KoninginnePoort In Eemshaven

Donderdag 5 februari verrichte Rob Engelsman, directeur SNN, samen met Marte Röling, kunstenares, de officiële opening van de nieuwe rotonde (bij binnenkomst) in de Eemshaven. De rotonde krijgt de naam KoninginnePoort vanwege het markante kunstwerk dat het midden van deze rotonde siert.

H.M. de Koningin heeft bij de officiële opening van de Beatrixhaven in april 2008 dit kunstwerk uit de Beatrixhaven doen ‘herrijzen’. Toen was al bekend dat dit kunstwerk uiteindelijk een markante plek bij binnenkomst in de haven zou krijgen. Met de realisatie van de nieuwe rotonde, is niet alleen de doorstroming, maar ook de verkeersveiligheid op dit traject verbeterd.

Nieuwe rotonde
De nieuwe rotonde bevindt zich aan het einde van de Eemshavenweg (N46) en vormt de entree van de Eemshaven. Bij het maken van het ontwerp is er extra rekening gehouden met het vervoer van grote en zware onderdelen voor de nieuwe elektriciteitscentrales en de windmolens.

Uitvoering
Het ontwerpen van de rotonde is gestart in april 2008. De daadwerkelijke bouw is gestart in september en was gereed in december 2008. DHV heeft het bestek gemaakt, Invraplus deed de directievoering en het toezicht. Dura Vermeer heeft de rotonde gebouwd. Bij de werkzaamheden is de oude kruising verwijderd, is de nieuwe rotonde aangelegd. Tevens is er gezorgd voor openbare verlichting met vogelvriendelijk licht. Tenslotte is ook het kunstwerk geplaatst. Het verkeer heeft nagenoeg geen hinder ondervonden van de werkzaamheden omdat de N46 steeds bereikbaar is gebleven.

Kunstwerk
Het kunstwerk ontworpen en gemaakt door kunstenares Marte Röling vormt als het warde de kroon op de nieuwe rotonde. Het werk is maar liefst 12 meter hoog en vormt met de vier zuilen (elk 7 meter hoog), een soort van ‘kroon’ mede vanwege de gouden bollen op het beeld en de zuilen. Het kunstwerk beeldt de vier koninginnen van Nederland uit (Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix) die ieder hun ‘eigen haven’ hebben in het Eemshavengebied. Door het gebruik van cortenstaal – uitgevoerd door de PMF-staalfabriek in Uithuizen – heeft het kunstwerk tevens een industrieel effect gekregen. Het is een stoer beeld geworden in een stoere omgeving.

Bron: Groningen Seaports, 06-02-2009;