Overslag Amsterdamse zeehaven daalt met 4,8 procent

De overslag in het Noordzeekanaalgebied van de zeehavens Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad is in het eerste halfjaar van 2018 gedaald tot 49,4 miljoen ton, een daling van 5,1 procent. De Amsterdamse haven zag de overslag dalen met 4,8 procent tot 40,2 miljoen ton.

In IJmuiden daalde de overslag tot 9,3 miljoen ton (min 4,4 procent), Beverwijk noteerde een daling tot 282.000 ton (min 18,6 procent) en in Zaanstad daalde de overslag tot 84.000 ton (min 59,3 procent).

Minder fossiele brandstoffen
De daling in Amsterdam is in het eerste half jaar veroorzaakt door twee ladingstromen: steenkool en olieproducten. De overslag van steenkool daalde in de eerste zes maanden van 2018 met 25,5 procent tot 6,4 miljoen ton. De overslag van olieproducten daalde met 6,7 procent tot 22,1 miljoen ton. Die laatste daling wordt verklaard door onder meer onderhoud aan één van de terminals en minder handel op de termijnmarkt in met name diesel.

Droge bulk gestegen
Tegenover de daling van deze ladingstromen, staan belangrijkste stijgers. Zo is de overslag van overige droge bulk in Amsterdam gestegen met 16,8 procent naar 5,2 miljoen ton door sterk gestegen import van bouwmaterialen als zand en grind. De overslag van agribulk steeg in het eerste halfjaar met 18,5 procent naar 3,9 miljoen ton. Van overig stukgoed, waaronder RoRo, daalde de overslag met 1,6 procent naar 889.000 ton.

Containeroverslag flink gestegen door komst van Samskip
De containeroverslag steeg met 29,6 procent naar 454.000 ton (45.457 TEU), onder meer door de komst van Samskip die een lijndienst onderhoudt met Engeland. De stijging van de containeroverslag is ook terug te zien in het aantal scheepsbezoeken. Dat steeg naar 2514 (een plus 4,4 procent).

Meer cruiseschepen en riviercruiseschepen
Het aantal zeecruiseschepen dat Amsterdam in het eerste halfjaar bezocht, bedroeg 74 (tegen 53 vorig jaar). Het aantal riviercruiseschepen steeg in het eerste halfjaar van 2018 naar 1.272. Dit waren er vorig jaar in dezelfde periode 1.015.

Import gedaald en export gestegen
De import in de Amsterdamse haven daalde de eerste zes maanden met 7,8 procent tot 24,2 miljoen ton. De export steeg juist met 0,1 procent naar 16 miljoen ton. Het aantal zeeschepen dat het Noordzeekanaalgebied bezocht, steeg naar 3.938 (een plus van 6,2 procent).

“Geopolitieke ontwikkelingen zijn van invloed op de volumes die onze haven passeren”
Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam: “De bouwdrift in Nederland zie je terug in de flinke stijging van de overige droge bulk, waar grind en zand onder vallen. Ook maken we met de komst van Samskip een sterke groei door in containeroverslag en zien we dat de short sea niche waarop wij ons richten, zich sterk ontwikkelt. Voor de rest van het jaar verwachten wij opnieuw groei in deze segmenten. Of er ook sprake zal zijn van een aanhoudende daling van de olieproducten, is moeilijk te voorspellen. Wij zijn een echte internationale handelshaven waardoor geopolitieke ontwikkelingen van invloed zijn op de volumes die onze haven passeren. Olieproducten blijven voorlopig een belangrijke ladingstroom voor ons.”