Foto, North Sea Port

Piepschuim recycleren bij PolyStyreneLoop en groene energie van windparken bij TenneT

Als duurzame haven, trekt North Sea Port bewust bedrijven aan die meewerken aan een beter leefmilieu. Twee van die bedrijven, PolyStryreneLoop en TenneT, komen deze week aan bod in de aflevering van Onze Haven. PolyStyreneLoop opende nog maar drie maand geleden de deuren in het Terneuzense deel van North Sea Port. Het bedrijf verzamelt piepschuim en scheidt de onderdelen van elkaar, zodat ze terug kunnen gecombineerd worden tot nieuw piepschuim.

Foto, North Sea Port

3.000 ton gerecycleerd piepschuim

Lein Tange, directeur PolyStreneLoop: “Ons doel was om een oplossing te hebben voor iets dat tot nu toe niet gerecycleerd of verbrand kon worden.” De fabriek kan momenteel 3.000 ton piepschuim per jaar recycleren, wat nog kan uitgebreid worden tot 12.000 ton. En dat is nodig, want de hoeveelheid piepschuim dat in Europa jaarlijks wordt weggegooid wordt geschat op 150.000 tot 200.000 ton.

Kabels van 100 kilo per meter

Terwijl de ene inzet op circulariteit en een gesloten keten, zet de andere in op groene energie. Een voorbeeld daarvan in TenneT, dat ervoor zorgt dat de elektriciteit van windmolens op zee op het land komt.

Twee dingen heb je ervoor nodig: windenergieplatformen én een speciale kabel. “Exportkabels brengen de stroom vanop zee naar het vasteland. Deze 220 Volt-kabel weegt zo’n 100 kilo per meter. Om ze in de zeebodem te plaatsen hebben je een installatieschip nodig. Zij kunnen kabels van deze omvang en gewicht installeren in de zeebodem”, legt Juan van Beek, projectdirecteur van TenneT uit.

De windparken in Borssele wekken 1.400 Megawatt per jaar op. Zo kunnen ze één miljoen Nederlandse huishoudens van stroom voorzien. “Zonder dat je het wist, kan er bij de Nederlandse kijkers thuis dus al energie gepasseerd zijn die werd opgewerkt op de Nederlandse Noordzee.”

Waar is dit… brug in Sas van Gent

Stilstaan voor een brug: het gebeurt meer dan eens in gemeenten langs het Kanaal Gent-Terneuzen. Ook aan de Oostpoortweg in Sas van Gent. De draaibrug uit 1968 werd eerder dit jaar voorzien van nieuw asfalt. In de toekomst wordt ook gewerkt aan bediening op afstand.

Bekijk hier de volledige reportage over Onze Haven, een reportage over North Sea Port die ook elke twee weken op woensdag wordt uitgezonden op de Nederlandse Omroep Zeeland (17.15 uur) en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS (18 uur). Je kunt alle afleveringen ook terug kijken via het YouTube-kanaal.

View on Youtube.