Primeur zeecruise in Amsterdam: twee Maiden Calls tegelijk bij de PTA

Amsterdam is al decennia lang een zeer populaire cruisebestemming. Dit jaar beleefde de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) echter een primeur: twee Maiden Calls gelijktijdig afgemeerd.

Op 3 mei jl. zijn twee zeecruiseschepen tegelijk voor de eerste keer in Amsterdam afgemeerd. Het zeecruiseschip Europa 2 is bezig met haar allereerste reis en wordt deze week gedoopt. Het andere zeecruiseschip, Mein Schiff, is al langer in de vaart, maar deed vorige week voor de eerste keer Amsterdam aan.

Maiden Call ceremonie

Als een cruiseschip voor de eerste keer in Amsterdam komt, wordt dit een ‘maiden call’ genoemd. Om dit te vieren wordt er aan boord van het schip de zogenaamde ‘plaque and key’ ceremonie gehouden. De kapitein van het schip ontvangt dan een schildje, uitgereikt door Havenbedrijf Amsterdam N.V. Zo ook ontvingen de kapiteins van de Europa 2 en Mein Schiff een schildje, gepresenteerd door Alma Droog, Cruise Manager bij Havenbedrijf Amsterdam. Beide schepen komen dit jaar nog een keer terug naar Amsterdam. Mein Schiff arriveert zelfs volgende week alweer.

PTA

De zeecruiseschepen die de hoofdstad bezoeken worden hartelijk verwelkomd door de PTA aan het IJ. Het team van de PTA ontvangen jaarlijks gemiddeld 145 zeecruiseschepen. De medewerkers coördineren het ontvangst van zo’n 300.000 passagiers en een efficiënte afhandeling van de schepen.

Lees meer… Port of Amsterdam