Proefvaart watertaxi SeaBubble in de Drechtsteden

Zie hier de SeaBubble. Als het aan de bedenkers ligt, gaat deze futuristische watertaxi een vertrouwd beeld worden in steden met rivieren. De SeaBubble maakte op donderdag 31 mei een ‘testvlucht’ in de wateren van de Drechtsteden. Wat de watertaxi speciaal maakt, is dat bij twaalf kilometer per uur de SeaBubble uit het water komt, waarna ze als het ware verder vliegt.

Vooralsnog is er alleen nog een prototype. Het Franse bedrijf achter de SeaBubble richt op 100 procent duurzame mobiliteit en de watertaxi wordt elektrisch voortgedreven. Tijdens de proefvlucht werd getest hoe de SeaBubble zich gedraagt in relatie tot het drukke vrachtverkeer op de grote rivieren.

De SeaBubble maakt gebruik van foiling technologie. Deze technologie is door Alain Thébault ontwikkeld voor de trimaran Hydroptère. Een zogenaamd Fly By Wire Control System zorgt voor de stabiliteit van de Bubbles. Naast de 5 persoons SeaBubble kan de techniek ook worden toegepast op grotere versies. Het idee is dat in de toekomst via een app de watertaxi bestelt kan worden.

Het bedrijf SeaBubbles is op uitnodiging van een aantal ondernemers en Deal Drecht Cities in de Drechtsteden om te onderzoeken of er hier een proeftuin mogelijk is. Zowel publieke als private stakeholders worden betrokken bij de verdere ontwikkeling. “Naast water is er in de Drechtsteden enorm veel maritieme kennis aanwezig. Het zou mooi zijn als het Nederlands maritiem cluster een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de Seabubble”, zegt Martin Bloem van Deal Drecht Cities. De ambitie van SeaBubbles is om in 2024 in minimaal 50 steden operationeel te zijn.