Reddingsbrug redt mensenlevens

  • binnenland

Oplossing voor waterkanten met hoge beschoeiing

Veel bewoners of voetgangers bij een kanaal of waterkant vinden het maar een griezelige gedachte, dat er aan waterkanten met hoge beschoeiing geen vluchtmogelijkheid bestaat als je te water raakt. De hoge beschoeiing betekent een onoverkomelijk opstakel om uit het water te komen. Dat geldt niet alleen voor kleine en grote mensen, maar ook voor dieren zoals reeën, honden en herten. Voor de Gemeente Hoogeveen bedacht Aalko Everhardus Metaalbewerking BV hiervoor een simpele, goedkope, maar zeker doeltreffende oplossing: de reddingsbrug.

Aalko Everhardus: ‘’De Gemeente Hoogeveen werd geconfronteerd met raadsvragen over onveilige beschoeiingen langs de Hoogeveensche Vaart. Het probleem was dat als iemand ongewild in het kanaal terecht komt, hij of zij er onmogelijk op eigen kracht uit kan komen.

De reddingsbrug die ik er met mijn bedrijf voor bedacht heb, bestaat uit een constructie met 2 oplopende stalen loopplanken met gripplaattreden, welke gedeeltelijk in het water hangt. Hierdoor kan een mens of dier onder water grip krijgen onder zijn voeten of poten en via de stalen loopplanken omhoog lopen. De hele constructie hangt verankerd aan de rand van de beschoeiing en is in hoogte verstelbaar’’.

Inmiddels zijn er in de Hoogeveensche Vaart, op een onderlinge afstand van 150 meter, al 34 van deze reddingsbruggen geplaatst en doen daar stilzwijgend hun werk.

Het ontwerp is ter bescherming geregistreerd.

Kostenbesparend
” Voor veel Gemeentes met hoge waterkanten, die met dit zelfde probleem kampen, is dit een zeer kostenbesparend oplossing,’’ vertelt Aalko Everhardus. “Een kostbare aanpassing van de beschoeiing kan immers achterwege blijven. Er hoeven slechts een aantal reddingsbruggen langs de waterkant geplaatst te worden en de veiligheid is gewaarborgd. En bedenk eens wat het kost, als reddingsdiensten en brandweer uit moeten rukken om weer eens een onbedoeld te water geraakte persoon of dier te redden. Deze kunnen nu, middels deze reddingsbrug, zelf op de kant komen!’’

De constructies zijn gemaakt van staal en daarna thermisch verzinkt, zodat ze onderhoudsvrij zijn. Je hebt er na plaatsing geen omkijken meer naar. De Gemeente Hoogeveen is in ieder geval uiterst tevreden met de uitvinding van Aalko Everhardus. Ook de provincie Drenthe heeft als beheerder van de openbare wateren op provinciaal niveau belangstelling voor deze doeltreffende oplossing voor onder andere het Meppeler Diep en de Drentse Hoofdvaart in Smilde. Het bedrijf is thans met hun hierover in gesprek.

Innovatief bedrijf
Dat Aalko Everhardus niet stil zit met het bedenken en vervaardigen van aparte constructies blijkt wel uit een drietal bijzondere kunstwerken die het bedrijf recentelijk heeft gemaakt: een symbolisch kerkje uit spoorrails in 2008, een grote kunstwerkbol in 2010, welke thans op een grote rotonde prijkt en in juli 2011 een 5 ton zwaar plaatstalen huis uit cortenstaal.

Maar daarnaast worden ook eigen producten ontwikkeld, zoals onder meer ophangsystemen voor reclame en verkiezingsborden; maar ook hekwerken, bordessen, trappen, luifels, windschermen en straatmeubilair behoren tot de productiemogelijkheden.

‘’Wij denken altijd met de klant mee om tot een maakbare en kostenvriendelijk product te komen. De klant weet wat hij wil en wij weten hoe we het moeten vervaardigen’’.

Met zijn 13 vaklui op metaalgebied en een uitgebreid machinepark met mogelijkheden voor CNC-ponsnibbelen, CNC kanten, knippen tot 4,3 meter breed, pons-knippen tot 110 ton, platenwalsen tot 3 meter breedte, heeft Everhardus Metaalbewerking BV dan ook alle mogelijkheden in huis. Het bedrijf is VCA gecertificeerd en beschikt over gecertificeerde lassers. ”Wij zijn niet bang voor grote constructies en nieuwe ontwerpen. Ons motto is dan ook: ‘wij komen er samen wel uit’. Wat betreft de door ons ontwikkelde reddingsbrug, kun je dat letterlijk nemen’’, aldus een enthousiaste Aalko Everhardus.

Meer… Everhardus

 

 

 

Related news

List of related news articles