Reusachtige offshore installatieschip ‘Orion’ van DEME te water gelaten

Met een spectaculaire ceremonie is het reusachtige offshore installatieschip ‘Orion’ van DEME te water gelaten op de COSCO Qidong-scheepswerf in China op 21 november. De ‘Orion’ heeft een ongeëvenaarde combinatie van buitengewone transport- en laadcapaciteit, indrukwekkende hijshoogte en groene technologie. De ceremonie is een belangrijke mijlpaal in de constructie van dit schip. De Orion is 216,5 meter lang en is uitgerust met DP3-technologie. Het schip wordt volgens de planning opgeleverd eind 2019.

Feestelijke ceremonie voor de tewaterlating. Foto, DEME.

De ‘Orion’ wordt straks ingezet voor de bouw van de grootste offshore windmolenparken, voor installaties in de olie- en gasindustrie en voor de ontmanteling van offshore installaties. Het installatieschip heeft een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW, wordt uitgerust met een hightech Liebherr-kraan met een hijsvermogen van 5.000 ton en kan zware lasten hijsen binnen een uitzonderlijk grote radius. De lasten kunnen tot een ongekende hoogte van meer dan 170 meter worden getild.

Het schip is ontworpen met een maximum aan dekruimte en draagvermogen, waardoor het over een buitengewone transport- en laadcapaciteit beschikt. Zo kan de Orion de zwaarste monopijlers, jackets, windturbineonderdelen en -structuren in één keer vervoeren en de nieuwste generatie multi-megawatt windturbines transporteren en installeren.

Bij het ontwerp van het schip is ook milieuvriendelijkheid een belangrijk criterium. De Orion heeft dual fuel-motoren die op twee soorten brandstof kunnen draaien, waaronder vloeibaar aardgas (LNG). Het schip krijgt een Green Passport en een Clean Design Notation. Daarnaast krijgt de Orion ook andere groene innovaties aan boord zoals een warmteterugwinningssysteem dat de warmte van de uitlaatgassen en koelwater omzet in elektrische energie. Ook beschikt de Orion over een zogenaamd kouderecuperatiesysteem, waarbij de warmte die nodig is voor de verdamping van LNG tot aardgas wordt onttrokken aan de accommodatie, waardoor deze gekoeld wordt. Zo kan er energie gespaard worden die nodig is voor de airco.

Innovatief vlootinvesteringsprogramma op kruissnelheid
Een aantal baanbrekende schepen werden recent opgenomen in de DEME-vloot, onder andere de baggerschepen met dual fuel-technologie ‘Minerva’ en ‘Scheldt River’ in 2017, het kabelinstallatieschip ‘Living Stone’ en het DP2-hefvaartuig ‘Apollo’ in 2018. Andere innovatieve schepen die momenteel gebouwd worden, zijn ondermeer de sleephopperzuiger van 15.000 m³ ‘Bonny River’ en de krachtige cutterzuiger ‘Spartacus’. Daarnaast heeft DEME onlangs twee nieuwe sleephopperzuigers en twee splijtbakken besteld, die in 2020 de vloot zullen vervoegen.