Revolutionaire damp opvanginstallatie operationeel

MariFlex_mvru (3)

MVRU-1100 van MariFlex maakt einde aan ontgassen en stank binnenvaarttankers

Binnen enkele maanden kunnen binnenvaarttankers veiliger en sneller zeeschepen laden en lossen, dankzij de Mobile Vapour Recovery Unit (MVRU-1100) van het Vlaardingse bedrijf MariFlex. De mobiele installatie die begin dit jaar uit Amerika is overgevlogen is de afgelopen maanden operationeel gemaakt om tanks en tankers inert te maken, schepen te ontgassen en alle restdampen van de lading op te vangen en af te voeren.

Met de inzet van de MVRU kan de uitstoot van schadelijke gassen en dampen uit zee- en binnenvaarttankers in Nederland fors worden teruggedrongen. Nu ontgassen veel schepen hun ladingtanks nog in de open lucht, wat tot ongewenste emissies en stankklachten leidt. Met de inzet van de MVRU kunnen ze inert gemaakt worden, iets wat tegenwoordig verplicht is om zeeschepen te lossen. Ook kan de MVRU tijdens de ship to ship-transfer (STS) dampen afzuigen, opvangen en verwerken.

De engineers van MariFlex hebben de installatie de afgelopen maanden met hun eigen kennis en expertise aangepast aan de Nederlandse emissie-eisen. Op dit moment kan de MVRU 600 kubieke meter gas per uur verwerken en haalt daar 99,9 procent van alle koolwaterstoffen uit.

,,Nadat de installatie uit Amerika aankwam, bleek dat er toch nog aanpassingen nodig waren. We hebben ruim de tijd genomen om zeker te weten dat hij goed werkt. Nu zijn we hem verder aan het perfectioneren om uiteindelijk 1100 kuub per uur te kunnen verwerken,” legt managing director Gerd Jan van de Pol van MariFlex uit. Hij verwacht dat de MVRU in september volledig inzetbaar is.

MariFlex hoopt hiermee als eerste bedrijf het probleem van ontgassen te kunnen oplossen en het overpompen van lading tussen zee- en binnenvaarttankers in havens aanzienlijk te versnellen. Op zijn nieuwe locatie aan de Zevenmanshaven beschikt het bedrijf over een 60 meter lange steiger, waar binnenvaarttankers inert gemaakt kunnen worden. Andere potentiële klanten zijn tankerparken of binnenvaarttankers die ontgast of leeg gemaakt moeten worden voor reparatie, onderhoud, inspectie of schoonmaak.

Volgens commercieel directeur Edwin van Noord is de belangstelling voor de MVRU enorm. ,,We worden nu al benaderd door oliemaatschappijen die de installatie voor een jaar willen huren voor werkzaamheden in Amsterdam en Rotterdam. Nadat de eerste MVRU operationeel is zouden we er daarna meteen weer minimaal vier kunnen bouwen,” stelt hij.

De MVRU zuigt alle dampen uit het schip en stuurt die naar een koeling waar ze met behulp van stikstof weer vloeibaar worden gemaakt en opgevangen. Daarbij wordt de emissie van Vluchtige Organische Koolwaterstoffen (VOC’s ) tot de wettelijke waardes gereduceerd. Het apparaat heeft de afmeting van een 20 voets container, weegt ‘slechts’ 5 ton en is daardoor overal mobiel inzetbaar. De techniek is ontwikkeld door het Amerikaanse Purgit en door MariFlex aangepast, verbeterd en geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt.

Meer… Mariflex