Rijkswaterstaat gunt laatste 250 Waalkribben en aanleg langsdammen aan ‘Van den Herik – Boskalis’

Voorjaar 2013 start uitvoering tussen Tiel en Gorinchem
Rijkswaterstaat heeft opdracht gegeven om de kribben tussen Tiel en Gorinchem te verlagen en langsdammen met oevergeul aan te leggen. Deze opdracht voor de 3e fase van de maatregel kribverlaging van Ruimte voor de Rivier is gegeven aan de combinatie Van den Herik Kust- en Oeverwerken B.V. te Sliedrecht en Boskalis B.V. uit Rotterdam. Dankzij de lagere kribben en langsdammen zal rivierwater sneller worden afgevoerd en wordt een eventuele overstroming verder voorkomen.

Contractmanager Bert van Harmelen: “Deze aannemerscombinatie is sterk in de uitvoering in snelstromend water. Dit met wisselende waterstanden en veel scheepvaart. Hierdoor verwachten we minimale hinder voor de scheepvaart”. Kribverlaging Waal is een van de maatregelen van het landelijke hoogwaterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier. Op het traject tussen Nijmegen en Gorinchem worden de kribben aan beide zijden van de rivier met gemiddeld één meter verlaagd. Tussen Nijmegen en Tiel zijn al ruim 200 kribben verlaagd. Door de kribverlaging en langsdammen vindt het water op de Waal gemakkelijker zijn weg, terwijl de vaargeul behouden blijft. Door de maatregel daalt de waterstand bij zeer hoogwater (16.000 m3/sec bij Lobith) met 6 tot 12 centimeter.

Werk in uitvoering
Vanaf aankomend voorjaar tot eind 2015 gaat de combinatie op het traject tussen Tiel en Gorinchem ongeveer 250 kribben verlagen en leggen zij langsdammen met oevergeul aan in de binnenbochten van de Waal tussen Wamel en Ophemert. Bij Wamel worden de langsdammen aan de linkeroever gelegd over een traject van zo’n 7 kilometer. De veerdienst blijft hierbij ongehinderd. Vervolgens wordt de bocht aan de rechteroever over een lengte van 3 kilometer van langsdammen voorzien. Achter de langsdammen worden de kribben verwijderd, de kribben aan de tegenoverliggende oever blijven ongewijzigd. Doel van de langsdam is om in één keer de veiligheid en de omstandigheden voor scheepvaart en natuur langs de rivier te verbeteren. Tevens wordt de vaarwegmarkering geüniformeerd, ook op het traject Nijmegen – Dodewaard. De uit de kribben vrijgekomen materialen worden zoveel mogelijk hergebruikt. De volgorde van de werkzaamheden is nog niet bekend.

Programma Ruimte voor de Rivier
In Nederland hebben we steeds meer kans op overstromingen omdat de rivier ruimte verliest. De rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken waarachter steeds meer mensen wonen. Tegelijkertijd is de bodem achter de dijken gedaald. Bovendien kent ons klimaat steeds meer extremen. Het regent vaker en harder, waardoor de rivieren meer water moeten verwerken. Het gevolg: stijgende waterstanden en meer kans op overstromingen met grote impact op mens, dier, infrastructuur en economie.

Alleen dijkverhoging is onvoldoende om het toenemende overstromingsgevaar te keren. De waterstand moet omlaag. De regering neemt daarom maatregelen om het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen. Rivieren krijgen op meer dan 30 plaatsen meer ruimte. Deze maatregelen vormen samen het rijksprogramma Ruimte voor de Rivier. Een uniek programma waarin Rijkswaterstaat sámen met waterschappen, gemeenten en provincies zorgt voor de veiligheid van vier miljoen Nederlanders. Met als opbrengst een veilig en mooi rivierengebied in 2015.

Het werken aan de veiligheid voor de omgeving en de verdere ontwikkeling van de natuur, maken de uit te voeren werkzaamheden, in combinatie met een dynamische rivier, tot een aansprekend project. Tijdens de werkzaamheden in de vaarweg dient de hoofdtransportas van wereldhaven Rotterdam en “Hinterland Ruhrgebiet“ in volle nautische functie te blijven. Een opgave die gezien hun ervaring met werken op de rivieren in vertrouwde handen is bij de combinatie Van den Herik en Boskalis.

Meer weten?
Heeft u vragen of wilt u meer informatie ? Kijk dan op: www.ruimtevoorderivier.nl , volgen via twitter #kribverlaging of bel de informatielijn van Rijkswaterstaat 0800 – 8002.