Roeiers en slepers bij opening servicehaven op Maasvlakte 2

FutureLand

Met een vlootschouw van vaartuigen van nautische dienstverleners wordt zaterdag 27 september de nieuw opgeleverde Prinses Margriethaven geopend. De openingshandeling wordt verricht door de havenwethouder van Rotterdam, Pex Langenberg. Na afloop van de officiële opening vindt tussen 13.00 en 17.00 uur aan het ponton een drijvende informatiemarkt plaats.

In de nieuwe servicehaven op Maasvlakte 2 zijn aanlegplaatsen beschikbaar voor vaartuigen van nautische dienstverleners als roeiers, sleepdiensten, Zeehavenpolitie, Douane en Havenbedrijf. Vanuit de Prinses Margriethaven zal de komende jaren in toenemende mate de scheepvaart op Maasvlakte 2 worden bediend. De eerste activiteiten op dat gebied vinden later dit jaar plaats als de containerterminals van APMT en RWG op Maasvlakte 2 in (test-)bedrijf komen en containerschepen met regelmaat de Prinses Amaliahaven gaan aandoen.

Themadag Servicehaven
Hoe zwaar zijn trossen eigenlijk? Hoe sleep je een containerreus de haven binnen? Hoe ontdek je smokkelwaar? Op deze en vele andere vragen geven vertegenwoordigers van de verschillende specialistische dienstverleners die de haven van Rotterdam rijk is antwoord. In samenwerking met de nautische dienstverleners organiseert informatiecentrum FutureLand zaterdag 27 september een themadag over de nautische dienstverlening in de Rotterdamse haven. De Prinses Margriethaven is de haven tussen FutureLand en de nieuwe terminal van APMT.

Stoeien met trossen
FutureLand is de hele zaterdag geopend en staat zowel binnen als buiten in het teken van de servicehaven. Films en lezingen bieden bezoekers achtergrondinformatie over de werkzaamheden van de nautische dienstverleners. Buiten vindt aan het ponton een drijvende informatiemarkt plaats. Aan boord van de diverse vaartuigen kan iedereen van acht jaar en ouder een kijkje komen nemen en uitleg krijgen over de functies en activiteiten van de verschillende nautische dienstverleners. Wie zelf wil stoeien met trossen of voertuigen met bijzondere uitrustingen wil bekijken kan terecht op de parkeerplaats van de servicehaven.

Programma
11:00 uur Start themadag Servicehaven in FutureLand
12:30 – 13:00 Officiële opening Prinses Margriethaven
13:00 – 17:00 Informatiemarkt aan ponton servicehaven

Rondritten en vaartochten
Ook tijdens de themadag staan de FutureLand Express en de FutureLand Ferry in de startblokken om Maasvlakte 2 van dichtbij te laten ervaren. Om 12:00, 14:00 en 15:30 uur biedt een rondrit onder leiding van een ervaren FutureLand voorlichter een bijzondere blik op dit nieuwe havengebied. De FutureLand Ferry gooit om 14:00 en 15:30 uur de trossen los voor een rondvaart langs de terminals in aanbouw, de nieuwe ligplaatsen voor overslag van schip naar schip en het Yangtzekanaal. Ook aan boord vertelt een voorlichter het complete verhaal over Maasvlakte 2. Reserveren voor een rondrit of -vaart kan eenvoudig op www.futureland.nl.

Nautische dienstverleners
De themadag wordt georganiseerd in samenwerking met de nautische dienstverleners die de servicehaven als uitvalsbasis gaan gebruiken: Fairplay Towage, Kotug, Smit, Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht, Douane, Zeehavenpolitie en de Divisie Havenmeester en Dienst Hydrografie van Havenbedrijf Rotterdam.

Over FutureLand
FutureLand is toegankelijk voor jong en oud, je beleeft er de haven van de toekomst. FutureLand ligt midden in de Rotterdamse haven en biedt uitzicht op Maasvlakte 2 in ontwikkeling. Het informatiecentrum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag en op zondag. De toegang is gratis. Sinds de opening in mei 2009 ontving FutureLand ruim 600.000 bezoekers. Het informatiecentrum is in de ANWB-verkiezing Leukste uitje van 2014 benoemd tot één van de vijf leukste uitjes van Zuid-Holland. Naast de interactieve expositie over aanleg en ontwikkeling van Maasvlakte 2 zijn in FutureLand bijzondere evenementen te beleven. Bekijk het programma voor 2014 op www.futureland.nl. Adres FutureLand: Europaweg 902, 3199 LC Maasvlakte, Rotterdam Havennummer 8213.