Romeins schip op transport naar Lelystad

Via de weg en over water is een transport op weg van een 1800 jaar oud Romeins schip. Het reisdoel is het Instituut voor Scheeps- en Onderwaterarcheologie in Lelystad, waar het de komende jaren wordt geconserveerd. Het schip werd in 1997 ontdekt bij opgravingen van een Romeinse weg bij De Meern, vlakbij Utrecht.


Bergingsbedrijf Mammoet, dat twee jaar geleden de Russische onderzeeër Koersk borg, heeft groot materieel ingezet om het vervoer van het schip mogelijk te maken. De boot is in een metalen kooiconstructie geplaatst en reist met een dieplader over de A2.


Vervolgens gaat de vracht van 20.000 kilo op een ponton via het Amsterdam-Rijnkanaal, de Oranjesluizen in Amsterdam en het IJsselmeer naar Lelystad. Het transport begon vanochtend om tien uur en zal vermoedelijk rond acht uur vanavond in Lelystad aankomen.


Conservering
Het conserveringsproces gaat naar verwachting drie jaar duren. Daarmee is de vondst veilig gesteld voor de toekomst. Ook worden houtmonsters genomen om de kapdatum van het scheepshout vast te stellen.

Bron: NOS, 20-06-2003;