Rondreizende mega-wereldbol van plastic afval vindt eindbestemming in Terneuzen

WereldbolVanVuil

Een enorme wereldbol ‘de Wereld van Zwerfvuil’ komt naar Terneuzen. Deze bol, met een diameter van wel vijf meter, is gemaakt van ruim 6.000 stuks zwerfafval dat uit de zeeën is opgevist. Natuur&Zo, het Portaal van Vlaanderen en de gemeente Terneuzen vragen hiermee aandacht voor het probleem van zwerfvuil en de ‘plastic soep’ die in de zeeën en oceanen ronddrijft. De bol staat vanaf 1 oktober aan de Kop van de Noordstraat. Na kerst krijgt de bol een permanente plek bij het Bio Base Training Center in Terneuzen.

Wethouder Frank Deij: “Met de plaatsing van de wereldbol en bijbehorende informatieborden hopen we een sterk signaal richting onze inwoners en passanten te geven. We moeten beter voor onze aardbol zorgen. Iedereen kan hieraan zijn of haar steentje bijdragen. Dat kost relatief weinig moeite. Gooi bijvoorbeeld geen afval in de natuur of op straat. En lever plastic afval gescheiden in bij de daarvoor bedoelde containers.”
Ook ’s avond valt de bol op. Hij wordt fraai verlicht ter verhoging van de sfeer en sluit hiermee tevens aan op de komende feestverlichting in de Noordstraat in de laatste maanden van het jaar.

Eindbestemming in Bio Base Training Center
Net na kerst wordt de bol verplaatst naar het Bio Base Training Center, waar hij een permanente plek krijgt. De bijbehorende reizende tentoonstelling ‘Fishing For Litter’ is daar vanaf half januari tot eind maart 2015 ook te zien. De tentoonstelling biedt een indringende blik op de bedreiging die plastic vormt voor de schoonheid van de zee en op de noodzaak om daadwerkelijk in actie te komen.

Maker Peter Smith
De wereldbol is gemaakt door Peter Smith van Stichting Klean. De 6.000 flesjes zijn voornamelijk in en rond het IJ in Amsterdam geraapt, maar er komen ook flesjes uit België, Duitsland, Amerika, Mexico en Estland. “We maken van onze aardbol een groot vuilnisvat en dat moet stoppen”, aldus Peter Smith. Hij raapt al jaren zwerfafval en roept iedereen op om hetzelfde te doen. “Zwerfvuil maakt meer kapot dan je denkt. Het komt uiteindelijk in onze voedselketen terecht en dus op ons bord.”

Vervoer
De wereldbol die zo’n 1.200 kilo weegt, wordt rond 6.00 uur door vrijwilligers van het Portaal van Vlaanderen op het Bellamypark in Vlissingen gelicht en vervoerd naar de kade aan de Binnenhaven/Koningsweg. Om 15.00 uur wordt de bol aan boord van een schip van gebroeders De Bruijn geladen. Rond 19.00 uur arriveert hij in Terneuzen bij het waterschapskantoor en wordt daar door Arentis van het schip gehaald en op zijn plaats gezet. Medewerkers van de gemeente Terneuzen verankeren de wereldbol.

Meer… Gemeente Terneuzen