Rotterdam nog onbedreigd grootste haven ter wereld

Rotterdam – Rotterdam blijft met afstand de grootste haven van de wereld. Gemeten naar de totale goederenoverslag heeft Rotterdam een comfortabele voorsprong op achtervolger Singapore. Gerekend naar alleen de overslag van containers komt Rotterdam echter niet verder dan een zevende plek op de wereldranglijst.


Als laatste havens hebben Hongkong en Singapore recent hun overslagcijfers over 2002 gepubliceerd. Singapore meldt een totale goederenoverslag van 335,2 miljoen ton, maar rekent als één van de weinige havens nog altijd in vrachttonnen in plaats van metrische tonnen. Tien jaar geleden hebben de rekenmeesters van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam becijferd dat het eindgetal van Singapore met een factor 0,75 moet worden gecorrigeerd.


Zag het er ook tien jaar geleden nog naar uit dat Singapore wel eens Rotterdam van de troon zou kunnen gaan stoten, van die dreiging is al enige tijd geen sprake meer. Na twee jaar van achteruitgang is de overslag in Singapore vorig jaar weer eens gegroeid, met zeven procent. Rotterdam kende een dipje in 1999 en in 2001, maar boekte tussendoor een record van 322,4 miljoen ton. Dat record werd vorig jaar net niet gehaald. De groei bleef beperkt tot 2,4 procent hetgeen leidde tot een totaal van 322,1 miljoen ton. Ook binnen Europa wordt de positie van Rotterdam als grootste haven niet bedreigd. De nummer twee, Antwerpen, komt met zijn goederentotaal op ruim een derde van Rotterdam.

Bron: Rotterdam Dagblad, 10-04-2003;