Schepen varen op lucht

De Nederlandse scheepsbouwindustrie gaat schepen bouwen die op lucht varen. In een holte onder de romp van de schepen wordt lucht gepompt, waardoor zij met minder wrijving over het water glijden. Zo kan 10 tot 20 procent brandstof worden bespaard. De maritieme wereld spreekt van een ‘revolutionaire vooruitgang’.


Infographic ADKlik HIER voor de complete infograhic met uitleg over de ‘luchtschepen’.

Een consortium van Damen Shipyards, Grave, Bodewes, Van der Giessen-de Noord en de DK Group praat over de bouw van dit soort schepen. Zij maken eerst een prototype.

Naar verwachting wordt over ruim een half jaar het eerste demonstratiemodel in gebruik genomen: een binnenschip op ‘luchtsmering’. Op termijn wordt de techniek geïntroduceerd bij kustvaarders en snelle ferries.

De techniek is onderzocht door het Maritiem Research Instituut Nederland (Marin) in Wageningen. De resultaten komen morgen vrij tijdens een symposium van de scheepsbouwvereniging VNSI. ,,De toepassing is nu haalbaar. We gaan er van uit dat het niet meer fout kan gaan”, zeggen Marin-directeur George Remery en zijn adjunct Arne Hubregtse. Het Marin heeft de afgelopen twee jaar in sleeptanks met verschillende modellen experimenten gedaan, waarvoor de industrie, de overheid en Marin 1,2 miljoen euro ter beschikking stelden.

Bron: Algemeen Dagblad, 22-05-2003;