‘Schip van de toekomst’ te water gelaten

De Energy Observer, het zelfbenoemde ‘schip van de toekomst’, is vorige week te water gelaten in de haven van het Franse Saint-Malo. Het schip voorziet in zijn eigen energie en vaart zonder kwalijke uitstoot. De 30,5 meter lange catamaran wordt aangedreven door zonnepanelen, windturbines en waterstof dat het schip zelf produceert met zeewater.

Niettemin haalt het schip een gemiddelde snelheid van 8 tot 10 knopen. Het schip zal tot het einde van 2017 langs de Franse kust varen, waarna het vertrekt voor een reis rond de wereld die zo’n zes jaar zal duren. Het schip en de tocht zijn om te laten zien dat er een schonere toekomst voor de scheepvaart bestaat.

De Energy Observer heeft als uitdaging om de verschillende energiebronnen slim te combineren. Het heeft 130 vierkante meter aan zonnepanelen en twee windturbines. Als het vaart wordt er bovendien waterstof geproduceert door middel van een reusachtige vlieger achter het shcip. De overtollige energie wordt onder meer opgeslagen in batterijen.