Shell gaat windpark Borssele 3 & 4 aanleggen

Shell gaat samen met Eneco, Mitsubishi en Van Oord het tweede windpark Borssele 3 en 4 voor de Zeeuwse kust aanleggen. Het consortium heeft MHI Vestas  gekozen als ‘preferred’ leverancier van de windturbines. Er waren 26 aanvragen binnen gekomen voor de aanbesteding voor het windpark en de laagste prijs heeft gewonnen. Dat maakte minister Henk Kamp van Economische Zaken maandagavond bekend. 

De windparken Borssele 3 & 4  zullen naar verwachting zo’n 3200 GWh per jaar genereren. Dit is voldoende om in de elektriciteitsbehoefte van zo’n 825.000 huishoudens te voorzien. De windparken komen op 22 km afstand uit de kust van Zeeland te staan. Het tweede windpark Borssele  kan naar verwachting met slechts 0,3 miljard euro subsidie worden aangelegd en geëxploiteerd. Er was gerekend op een bedrag van 5 miljard euro.

Het consortium gaat het windpark bouwen voor 5,45 eurocent per kilowattuur exclusief de aansluitkosten van TenneT van 1,4 eurocent per kilowatt. De goedkoopste prijs tot nu toe. Deze zomer won Dong Energy de aanbesteding voor de eerste twee kavels voor een prijs van 7,2 eurocent per kilowattuur.

Minister Kamp in een interview met fd.nl: “Waar ik blij om ben, is dat het er naar uitziet dat energie uit fossiel wordt beconcurreerd door duurzaam. We komen echt in de richting dat dat gebeurt.” 

Natuur & Milieu en Greenpeace zijn enthousiast over de spectaculaire lage prijs: “Veel sneller dan we ooit hadden durven dromen” En het is goed nieuws voor de strijd tegen klimaatverandering.

Subsidie neemt af
“Het eerste windpark bij Borssele, zal een subsidie krijgen van €1,1 mrd. Borssele 3&4 is begroot op €300 mln. De volgende parken zijn nog weer gunstiger, omdat die dichter bij de kust liggen. De subsidie loopt er uit. Borssele 3&4 zullen zeven tot acht jaar subsidie krijgen, en dan niet meer. En zo’n park gaat misschien wel 25 jaar mee. De energieprijs gaat oplopen, dus zal ook de subsidie dalen”, aldus Kamp tegen fd.nl.

Marjan van Loon, CEO van Shell, zegt tegen NOS: “Ons bod is een gezond, zakelijk bod omdat we geloven in windenergie. Wij doen alleen aan gezonde business-beslissingen en we zijn blij dat we deze gewonnen hebben. We hebben ons huiswerk goed gedaan en dit jaar heel hard gewerkt om de bouw van windparken op zee beter te begrijpen. En ook van dit windpark op deze schaal gaan we zeker veel leren en daarmee kunnen we ons verder ontwikkelen.”