Shell investeert in olieveld op Noordzee en bouwt FPSO-schip

Voor het eerst in bijna dertig jaar komt er een nieuwe, bemande installatie van Shell bij het olie – en gasveld van Penguins in de Noordzee in het Verenigd Koninkrijk. Hiervoor wordt een nieuw FPSO-schip (floating production, storage and offloading) gebouwd.  

Er worden 8 nieuwe putten aangeboord die verbonden worden met het nieuwe FPSO-schip. De FPSO zal naar verwachting tijdens de piekproductie ongeveer 45.000 vaten per dag verwerken. Volgens Shell is de break-even prijs beneden de 40 dollar per vat.

Nu gaat de olie via onderzeese pijpleidingen vanuit het Penguins-veld naar het boorplatform Brent Charlie. Dit verouderde platform stopt binnenkort met de productie. Daarom moet Shell investeren in nieuwe infrastructuur, als zij het olieveld verder willen ontginnen. Aardgas zal worden geëxporteerd via de koppeling van bestaande onderzeese faciliteiten en extra pijpleidinginfrastructuur.

Penguins-veld
Het Penguins-veld ligt op 165 meter diepte en is in 1974 ontdekt. In 2002 zijn Shell en mede-eigenaar ExxonMobil begonnen met de ontwikkeling van het veld. Beide bedrijven zijn voor de helft eigenaar.

“Noordzeeproductie laten groeien via onze belangrijkste productiemiddelen”
Steve Phimister, Vice President voor Upstream in het VK en Ierland: “Shell is al meer dan veertig jaar sterk aanwezig in dit deel van de noordelijke Noordzee. Nadat we onze portefeuille de afgelopen twaalf maanden hebben hervormd, zijn we nu van plan onze Noordzeeproductie te laten groeien via onze belangrijkste productiemiddelen. Daarbij blijven we samenwerken met de Britse regering, onze partners en de regulator om het economisch herstel in een van Shell’s kerngebieden te maximaliseren. ”