Sleepboot Eerland 28 de nieuwe aanwinst van Het Havenmuseum

Op vrijdag 4 november om 10.45 uur arriveert de Eerland 28 bij Het Havenmuseum aan de Leuvehaven, te Rotterdam. Deze motorsleepboot van SMIT wordt in bruikleen gegeven aan het museum. Een welkome aanvulling op de vloot van Het Havenmuseum.

Deze bergings sleepboot werd in 1958 met de naam Tonijn gebouwd bij Scheepswerf de Haas in Maassluis in opdracht van Firma Van Der Tak. Bij Transportbedrijf Van den Akker kreeg het de naam Deurloo en sinds 1981 kreeg het de naam Eerland 28 toen de sleepboot in bezit kwam van firma Eerland. Sinds die tijd werkt schipper Dirk Valken op de sleepboot. Hij heeft hem zelf op 1 april 1981 opgehaald in Vlissingen en is zijn sleepboot altijd trouw gebleven. Ook toen Eerland in 2002 overgenomen werd door SMIT. Dirk noemt de Eerland 28 “een schaap met vijf poten”, deze bergings sleepboot kan alles. Ze hebben zelfs het wereldrecord van het grootste zeetransport in Europa op hun naam staan. Ze hebben samen van alles gesleept, maar nu is het tijd om het wat rustiger aan te doen. Dirk vergezelt “zijn” sleepboot naar Het Havenmuseum waar hij als vrijwilliger betrokken zal blijven bij de Eerland 28.

Het Havenmuseum is SMIT dankbaar dat de Eerland 28 bij het museum komt, waar het overigens niet stil komt te liggen, want bij Het Havenmuseum zijn er regelmatig sleepklussen die uitgevoerd moeten worden.

Meer… Haven Museum