Slimme robots veroveren NHL Hogeschool

Tijdens de ‘Spider-Day’ strijden acht slimme robotspinnen om de NHL-Spider-Bokaal. Op woensdag 24 juni laten 100 tweedejaarsstudenten van de afdeling Engineering hun zelfgebouwde mechanische robotspinnen tegen elkaar strijden. Met deze zogenaamde ‘Spider Day’ op NHL Hogeschool sluit de afdeling aan bij een wereldwijde ontwikkeling waarbij studenten slimme robots ontwerpen en bouwen.

Aan het einde van het tweede studiejaar krijgen studenten van de bacheloropleidingen Informatica, Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde een project aangeboden waarin ze robots ontwerpen en bouwen. Dit jaar staat dat in het teken van ‘smart spiders’: slimme, mechanische insecten, ook wel ‘hexapods’ genoemd. Studenten werken hier gedurende acht weken aan in interdisciplinair teamverband. De werktuigbouwkundigen richten zich op moderne productietechnieken, zoals waterstraalsnijden en 3D-printen, waarmee lichtgewicht constructies en objecten met complexe vormen gemaakt kunnen worden. De elektrotechnici ontwerpen elektronica voor de aansturing van de diverse sensoren, motoren en de draadloze besturing. De informatici ontwerpen de programma’s waarmee de spin tot leven komt en doelgericht, met beeldherkenningssoftware, zijn omgeving kan verkennen.

Spider-Day
Acht slimme robotspinnen nemen het tijdens Spider-Day tegen elkaar op in snelheid, slimheid, robuustheid en schoonheid. De spinnen zijn onder andere uitgerust met achttien motoren, diverse sensoren, een camera en meerdere computers. Hiermee zijn ze klaar voor de strijd. Ze doen bijvoorbeeld mee aan een hindernisbaan voor spinnen, een danswedstrijd en een wedstrijd waar de spinnen zelfstandig ballonnen moeten zoeken en lek moeten prikken. De winnende groep verdient naast de NHL-Spider-Bokaal veel waardering en een goed cijfer. Spider-Day wordt geopend door Willem Smink, voorzitter College van Bestuur van NHL Hogeschool.

Klaar voor de toekomst
Met dit project richt NHL Hogeschool zich op de toekomst. De NHL streeft ernaar dat studenten op een moderne manier kunnen leren en innovatieve producten kunnen ontwikkelen. De robottechnologie is toepasbaar in gebieden waar lopen beter werkt dan rijden of rollen, zoals het bewegen op oneffen terrein of op trappen. Insectachtige robots kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het opruimen van olie op stranden of van mijnen in oorlogsgebieden. Ook huishoud- of zorgtoepassingen zijn denkbaar.

Spider-Day vindt plaats op 24 juni van 10.30 – 14.30 uur in De Kuil van NHL Hogeschool.