Snellere zeespiegelstijging bij kustgebieden

Duurzaamheid

Opwarming van het klimaat met 2 °C leidt wereldwijd tot een gemiddelde zeespiegelstijging van 20 centimeter. Maar meer dan 90% van de kustgebieden zullen met een grotere stijging worden geconfronteerd vanwege lokale effecten. Als de atmosfeer nóg verder opwarmt, zal de zeespiegel met een hoger tempo stijgen. Als de gemiddelde temperatuurstijging aan het eind van deze eeuw 5°C bedraagt, zal de zeespiegelstijging hoogstwaarschijnlijk 90 centimeter worden, met 5% kans op meer dan 1,8 m. Dat blijkt uit een publicatie van een internationaal team van wetenschappers, waaronder Riccardo Riva van de TU Delft, in de Proceedings of the National Academy of Sciences op maandag 7 november.

Zeespiegelstijging kuststeden meer dan 20 cm 
De wetenschappers, onder leiding van het Britse National Oceanography Centre, berekenden wat de zeespiegelstijging zou zijn als de temperatuur op aarde met 2 graden of meer stijgt, onder andere voor 136 grote kuststeden. Zij concluderen dat bij een temperatuurstijging van 2°C de gemiddelde zeespiegelstijging 20 cm zal bedragen en voor 90% van de kustgebieden zelfs meer vanwege lokale effecten;bijvoorbeeld 40 cm langs de Atlantische kustlijnen van Noord-Amerika en Noorwegen.

Wat als de temperatuur meer dan 2°C stijgt?
Als de temperatuur met meer dan 2°C stijgt, wat in veel klimaatscenario’s al halverwege deze eeuw wordt verwacht, dan zal de zeespiegel met een hoog tempo stijgen. In een van de meest extreme gevallen, als de temperatuur stijgt met 5°C in 2100 (zoals voorspeld door klimaatscenario RCP 8.5), zal de zeespiegel hoogstwaarschijnlijk met 90 centimeter stijgen. Voor de meeste kuststeden in de studie is er een 5% kans dat de zeespiegel zelfs voorbij de 1,8 m stijgt (1,87 m voor Rotterdam tot 2,2 m aan de Amerikaanse Oostkust).

Kustgemeenschappen hebben weinig tijd om zich aan te passen 
Door zwaartekrachtveranderingen en de invloed van ijssmelt uit Antarctica, blijft alleen in het zuidelijke deel van Zuid-Amerika (Chili, Argentinië, Uruguay en een deel van Brazilië) de stijging significant kleiner dan wereld gemiddeld. De wetenschappers waarschuwen dat als de temperatuur na de eerste helft van deze eeuw blijft stijgen, de grote versnelling voorbij 2°C opwarming betekent dat veel kustgemeenschappen weinig tijd hebben om zich aan te passen.

Meer informatie TU Delft