STC-KNRM kan storm nabootsen in hypermodern trainingsbad

Voor het trainen in extreme omstandigheden heeft maritiem opleidingscentrum STC-KNRM een nieuw drijvend oefenbassin laten bouwen. In het overdekte bad kan via zware ventilatoren met sproeiers een storm met windkracht 8 en slagregens worden opgewekt, terwijl een golfmachine voor golven van 1,5 meter hoog zorgt. Het trainingsbad is op 27 juni symbolisch ‘ingeluid’ nadat Pieter van Oord, voorzitter van de branchevereniging IRO de openingshandeling had verricht.

Het opleidingscentrum STC-KNRM verzorgt emergency response trainingen voor de offshore olie en gas industrie en de maritieme sector. Deze (verplichte) opleidingen worden gegeven in een modern en hoogwaardig trainingscentrum midden in het Rotterdamse havengebied. In verband met de snelle groei van het aantal klanten en daarmee het aantal deelnemers, is besloten om een hypermodern oefenbassin te bouwen.

Stormsimulatie
Het oefenbassin van 24 x 12 x 4 meter is ingebouwd in een ponton en hierover is een hal van 8 meter hoog gebouwd. Vanuit de ervaring van KNRM is het bad ingericht om onder extreme omstandigheden te trainen. Er kan een storm met windkracht 8 en golven van 1,5 meter worden nagebootst, waarbij in volledig donker met slagregens en bliksem kan worden geoefend. Verder kan worden gewerkt met een helikoptercabine (8 personen), die 360° draaibaar te water kan worden gelaten. Het nieuwe zwembad wordt gebruikt voor hoogwaardige basisopleidingen voor de offshore industrie, zoals ‘BOSIET/05.A’ (basic universal Survival), HUET (Helicopter Underwater Escape Training), Basic Safety (STCW) voor de scheepvaart. STC-KNRM verzorgt diverse speciale trainingsprogramma’s voor de KNRM en andere partijen uit de internationale offshore en maritieme wereld.

Opening
Door een druk op de knop opende Pieter van Oord, CEO van waterbouwbedrijf Van Oord in zijn rol als voorzitter van de branchevereniging van de offshore sector in Nederland (IRO) op donderdag 27 juni jl. de grote roldeur van het oefenbassin. Hierna is het bad ‘ingeluid’ door de 150 genodigden, ondersteund door muziekboot De Notendop.

Bouw
De bouw van het golfslagbad werd in opdracht van de KNRM uitgevoerd door Eerland Shiprepair B.V. in Rotterdam. Begin juni is het drijvende oefenbassin van Eerland in Rotterdam-IJsselmonde naar STC-KNRM in Rotterdam-Heijplaat gevaren en afgemeerd aan de kade voor het opleidingscentrum.

STC-KNRM
STC-KNRM is een gezamenlijke dochteronderneming van de STC-Group (kennis- en onderwijsinstelling voor scheepvaart, transport en havenindustrie) en KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij). Het opleidingscentrum is ISO gecertificeerd en de trainingen zijn erkend door NOGEPA, OPITO, IVW/STCW en OLF. Naast het moderne golfslagbad beschikt het centrum over een helikopterdek, een brandplaat en diverse (fast) rescue boten.