Succesvolle achtste editie WinterWelVaart ten einde

De achtste editie van het warme, stoere en sfeervolle winterevenement WinterWelVaart is zondagavond ten einde gekomen. Van vrijdag 19 t/m zondag 21 december is een fantastische editie neergezet, waar minimaal 15.000 tot 20.000 enthousiaste bezoekers hun weg naar wisten te vinden. Deze bezoekers genoten van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, dat gratis toegankelijk was, de gezellige kerstmarkt en natuurlijk van het diverse programma in de verschillende prachtige schepen die ook dit jaar weer in Groningen lagen afgemeerd.

Vrijdag om 12.00 uur klonken de scheepstoeters van de aangemeerde historische schepen om aan te geven dat de achtste editie geopend was. Tegelijkertijd brak de lucht open en betraden de eerste bezoekers de scheepsruimen. Tijdens het hele weekend bleef het vrijwel droog en werd het boven verwachting druk bij alle verschillende programma-onderdelen. De achtste editie werd ontzettend breed gedragen door het publiek, dat zowel online als offline enorm enthousiast was en gul doneerde. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum trok vele nieuwsgierige bezoekers met de gratis toegankelijke expositie ‘Het Groningen van Cornelis Jetses’, het uitgebreide kinderprogramma en op zaterdagavond met de duistere zeemanslieden van de Friese band Hilbrandt.

Kerstmarkt en kunstroute
Het evenemententerrein was dit jaar uitgebreid naar de Kleine der A. De bezoekers wisten deze locatie, met onder meer twee schepen en een gedeelte van de kerstmarkt, goed te vinden. Traditioneel trok deze kerstmarkt, die verder te vinden was op de kades van de Hoge en Lage der A, veel geinteresseerd publiek. Op vrijdagavond trok ook de door Topsport Noord Nederland georganiseerde Santa Run langs de kerstmarkt, een prachtig gezicht waarbij honderden als kerstmannen uitgedoste hardlopers voorbij kwamen rennen. Ook de kunstroute langs diverse schepen en galeries in het A-Kwartier trok vele honderden bezoekers per dag.

Volle ruimen bij het programma
Het diverse muziekprogramma op de verschillende schepen werd erg goed bezocht. Van kleine, intieme concerten door Dotlights en Arthur Adam, langs cinematografische beelden gecombineerd met muziek van Kinetophone tot fantastische feestjes van Sytse Sneekweek en Ten Years Today – overal was het publiek voor in. Keer op keer volle ruimen werden ook getrokken door  de andere programma-onderdelen, zoals de vertellingen van Beno Hofman, het circus van Duo Diesel, Freya en Sarah Eshuijs en de hilarische foute filmfragmenten van WinterWanSmaak.

Over WinterWelVaart
WinterWelVaart is een driedaags evenement voor een breed publiek dat op een laagdrempelige manier de maritieme geschiedenis van de stad en provincie levend wil houden. Tijdens het evenement liggen tientallen prachtige (historische) charterschepen aan de kades van de Hoge en Lage der A afgemeerd en is het Noordelijk Scheepvaartmuseum gratis geopend voor het publiek. De schepen en het museum vormen de podia voor een programmering vol muziek,  theater en andere bijzondere activiteiten. En uiteraard kan iedereen kennismaken met de schippers die hun schepen gratis toegankelijk maken voor het publiek en graag vertellen over hun werk en de schepen. Op zaterdag 13 december vond daarnaast de eerste editie van ‘Lutje WinterWelVaart’ plaats in Appingedam, het kleine zusje van WinterWelVaart Groningen, dat in de toekomst graag tot volwaardige zus wil uitgroeien.

Meer… WinterWelVaart