Succesvolle kindertentoonstelling Professor Plons volledig vernieuwd

Op zondag 17 juni vindt in het Maritiem Museum Rotterdam het openingsfeest plaats van de volledig vernieuwde kinder-doe-tentoonstelling ‘Professor Plons’. Kinderen van 4 tot 10 jaar gaan op avontuur in de wonderlijke haven van Professor Plons en maken spelenderwijs kennis met de maritieme wereld. De tentoonstelling is sinds de start, twintig jaar geleden, al door 1,5 miljoen bezoekers bezocht.

Wat is er nieuw?
Het succesvolle doe-concept, met veel aandacht voor de fantasie van kinderen, is gebleven in de nieuwe expositie. Nieuw is dat de kinderen Professor Plons veel beter leren kennen. Ze ontdekken hoe hij woont, waar hij slaapt, wat hij graag doet en wie zijn vrienden zijn. Kinderen kunnen spelen op het nieuwe futuristische onderzoekschip van de professor, de houten vissersboot van Kapitein Kurk, de zeilboot van Sai-ling, de hondenhokboot van reddingshond Dobber en de onderzeeër van Scheurbuik. Ook nieuw is de verzameling van Professor Plons die bestaat uit rariteiten uit de hele wereld met échte objecten uit de eeuwenoude collectie van het Maritiem Museum: voor kinderen een eerste kennismaking met het fenomeen museum. Tot slot is de vormgeving van de tentoonstelling over een andere boeg gegooid. Het nieuwe ontwerp is een spannende en vrolijke mix tussen strip en werkelijkheid.

Wat ontdekken kinderen spelenderwijs?
Professor Plons en zijn vrienden zijn net terug van een grote reis en staan op het punt om weer te vertrekken voor een nieuw avontuur als de kinderen ze ontmoeten in hun thuishaven in het Maritiem Museum Rotterdam. Er moet nog van alles gebeuren en de kinderen kunnen daar goed bij helpen: vissen sorteren, schepen laden en lossen, de reisbestemming bepalen en er breekt nog brand uit ook. Spelenderwijs leren ze alles over verschillende scheepstypen, werk in de haven, navigeren en hoe producten, zoals hun eigen speelgoed, per schip vanuit de hele wereld naar Nederland worden vervoerd. Tussen de klusjes door ontdekken de kinderen welke avonturen de professor en zijn vrienden tijdens hun wereldreizen beleven.

Drie keer per jaar anders
Professor Plons en zijn vrienden beleven drie keer per jaar een nieuw avontuur in de haven: piraten overmeesteren de schepen, Sinterklaas heeft de hulp van de professor nodig of er is iets geheimzinnigs aan de hand. Ook kunnen jonge bezoekers lid worden van Professor Plons’ Spetterclub. Inschrijven kan op de tentoonstelling of op de eveneens vernieuwde kinderwebsite. Voor het basisonderwijs zijn drie educatieve programma’s ontwikkeld met maritieme verhalen geschreven door kinderboekenschrijvers Joris Lutz en Bram Klein. Museumbezoek in schoolverband is gratis.

Sterkste museummerk van Rotterdam
Het Maritiem Museum Rotterdam wil een breed publiek bewust maken van de invloed van de maritieme wereld op het dagelijks leven. Voor de jongste doelgroep wordt deze ambitie al sinds 1991 gerealiseerd met verschillende edities van de tentoonstelling Professor Plons. Mede dankzij Professor Plons heeft het Maritiem Museum zich ontwikkeld tot het sterkste museummerk van Rotterdam met een naamsbekendheid van 89% (Cultuursector Merkenonderzoek, Hendrik Beerda Brand Consultancy i.o.v. Rotterdam Festivals). In de afgelopen twintig jaar hebben anderhalf miljoen kinderen de tentoonstelling Professor Plons bezocht.

Het Maritiem Museum Rotterdam bedankt de Stichting VSB Fonds, SNS REAAL Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, Mondriaan Fonds, Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot, Stichting Swart-van Essen, Stichting ANWB Fonds en Stichting Job Dura Fonds voor hun financiële bijdrage aan de kinderexpositie Professor Plons.

Lees verder…Maritiem Museum Rotterdam