Tallships Bark Europa en Stad Amsterdam open voor publiek

In de nacht van 6 op 7 oktober vaart de imposante driemaster bark Europa naar Het Scheepvaartmuseum. Het schip blijft daar tot en met 8 november te liggen. Het is voor het eerst in 20 jaar dat de Europa een winter doorbrengt in Europa. Normaal vaart het schip over de wereldzeeën, onder meer naar Antarctica. Het bezoek aan Het Scheepvaartmuseum is de kick-off van een reis over Nederlandse wateren. Bark Europa komt naast de indrukwekkende clipper Stad Amsterdam te liggen, die tot en met eind maart 2021 bij Het Scheepvaartmuseum ligt.

De 'Stad Amsterdam' bij Het Scheepvaartmuseum. Foto, Het Scheepvaartmuseum.
De imposante driemaster bark ‘Europa’ is vanaf 7 oktober te gast bij Het Scheepvaartmuseum. Foto, Het Scheepvaartmuseum.  

De twee tallships zijn in de herfstvakantie van 10 tot en met 25 oktober van 11.00 tot 16.30 uur te bezoeken. Daarna is er elke woensdag en zondag van 11.00 tot 15.30 uur open schip op beide zeilschepen. De bemanning verwelkomen de bezoekers en geven ze een inkijkje in het leven op het tallship.

De 'Stad Amsterdam' bij Het Scheepvaartmuseum. Foto, Het Scheepvaartmuseum.
De ‘Stad Amsterdam’ bij Het Scheepvaartmuseum. Foto, Het Scheepvaartmuseum.

Ocean wanderer bark Europa

De bark Europa is in 1911 gebouwd als lichtschip en werd in de jaren 80 omgebouwd tot zeilschip. In 1994 werd het schip door Hedy D’Ancona gedoopt bij Het Scheepvaartmuseum. Het schip vaart sinds dien over alle wereldzeeën en heeft hier zijn bijnaam ocean wanderer aan te danken. Een van de meest bijzondere reizen van het schip vond de afgelopen maanden plaats. Vanwege het Coronavirus werd het vaarseizoen vroegtijdig beëindigd. Vanuit Ushuaia, een stadje op het zuidelijkste punt van Argentinië, zeilde het schip non stop terug naar zijn thuishaven in Nederland. Na een tocht van 81 dagen en 17.500 kilometer kwam het veilig aan in Scheveningen. Dit is de eerste keer in meer dan 20 jaar dat het zeilschip weer bij Het Scheepvaartmuseum te zien is.

Onderzoek naar klimaatverandering

Bark Europa doet vaak gebieden aan die nauwelijks door andere schepen worden bezocht. Daarom kan het schip bijdragen aan het verzamelen van belangrijke data met betrekking tot weersvoorspellingen en klimaatverandering. De Europa draagt bij aan het creëren van meer bewustzijn voor klimaatverandering en de vervuiling van oceanen. Dit brengt de bemanning van het schip ook onder de aandacht van de bezoekers van Het Scheepvaartmuseum.

Bark Europa ligt tot en met zondag 8 november 2020 aangemeerd bij Het Scheepvaartmuseum.

Ga voor bezoekinformatie van de schepen naar www.hetscheepvaartmuseum.nl.