Tanker vastgelopen in Kattegat

Vrijdagmorgen is in het druk bevaren Kattegat in Denemarken de enkelwandige olietanker, geladen met 35.000 ton dieselolie, vastgelopen.

Uit het in 1981 gebouwde enkelwandige schip lekt volgens de autoriteiten geen olie.Zaterdag wordt waarschijnlijk besloten hoe het schip weer drijvend gemaakt kan worden. De 179 meter lange Acushnet van de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron vaart onder de vlag van de Bahama’s. Het schip liep op weg van Litouwen naar de Amerikaanse staat Texas vast vlakbij het eiland Samsö, ongeveer 120 kilometer ten westen van de hoofdstad Kopenhagen.

Volgens een woordvoerder van de Deense marine is de situatie onder controle en zijn er maatregelen genomen om milieuvervuiling te voorkomen. Een olie-opruimingsvaartuig en een patrouilleboot van de marine zijn uit voorzorg in de buurt van de gestrande tanker. De kapitein heeft het verzoek gekregen niet zelf te proberen het schip los te krijgen omdat daardoor mogelijk een lek kan ontstaan.

Hij moet op een bergingsschip wachten. Mogelijk moet eerst een deel van de lading worden overgepompt in een andere tanker om het vlottrekken te vergemakkelijken. Duikers gaan zaterdag de romp van het schip onderzoeken om te bepalen wat de beste manier is om het schip weer drijvend te krijgen zonder dat het breekt.

Het schip is volgens een woordvoerder van de kustwacht aan de grond gelopen doordat het in een bocht van de waterweg rechtdoor is gevaren. Hij zei dat het vaker voorkomt dat daar ongelukken gebeuren. Ten tijde van de stranding was het weer niet bijzonder slecht. Er was sprake van lichte sneeuwval. De kapitein wilde geen loods aan boord voor de tocht door de nauwe vaarweg.

Bron: JDE, 08-02-2003;