Team Brunel wint eerste krachtmeting Volvo Ocean 65’s

Bij de eerste confrontatie van de nieuwe Volvo Ocean 65’s in wedstrijdverband, wist Team Brunel deze week zijn twee rivalen af te troeven. Afgelopen maandagavond ging de Nederlandse deelnemer aan de Volvo Ocean Race 2014-15 winnend over de finish van de 650 mijl lange Marina Rubicón Round Canary Islands race. Schipper Bouwe Bekking en zijn mannen hadden 57 uur en 39 minuten nodig om deze inaugurele editie op hun naam te schrijven.

Team BrunelKurtArrigo

Kurt Arrigo, Team Brunel

Ze namen het op tegen de vrouwen van Team SCA met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord en de Spaanse boot met Iker Martínez aan het roer. “De race was echt geweldig met diverse condities”, aldus Team Brunel-bemanningslid Rokas Milevičius uit Litouwen. “We hadden veel, winig en geen wind. We zeilden zowel voor als aan de wind.”

Het ronden van zeven eilanden en de verschillende lastige overgangszones maken dat het parcours berucht is om zijn onstuimigheid. Volgens Rokas speelde ervaring een doorslaggevende rol bij de zege. “Omdat [navigator] Andrew Cape deze route eerder had gevaren, wisten we exact wat we konden verwachten voor wat betreft de weersomstandigheden. Hij heeft de wedstrijd perfect voorbereid. Zo wisten we precies wanneer de wind afnam en weer in kracht toenam.”

Ondertussen waren Team SCA en de Spanjaarden in een spannende strijd om de tweede plek verwikkeld. Iker Martínez en zijn bemanning trokken uiteindelijk op het nippertje aan het langste eind. Zij bereikten Lanzarote weer na 59 uur en 40 minuten, slechts 10 minuten voor de dames. Ondanks dat ze niet op het hoogste podium stonden, toonde Martínez zich toch verheugd met de prestatie van zijn team. “Het was een mooie verrassing”, zei hij na afloop. “We kwamen hier om te kijken waar we staan en om een basis vast te stellen waarop we verder kunnen bouwen. Eerlijk gezegd staan we er beter voor dan vooraf gedacht.”
Voor Team SCA betekende de eerste, competitieve krachtmeting met de nieuwe boot een behoorlijke leercurve na maanden van zware training. “We hebben nog een lange weg te gaan”, stelde Sally Barkow (USA). “Dit laat zien wat belangrijk is in een offshore race, dus ik denk dat iedereen nu meer idee heeft van waar we beter in moeten worden.”

Volgens haar teamgenoot Abby Ehler is de derde plaats niet het einde van de wereld en heeft het team alle redenen om vertrouwen te hebben. “We hebben getraind om te racen. We waren in staat om aansluiting te houden en de andere teams op de hielen te zitten. Ik denk dat we best tevreden met onszelf mogen zijn.”
Ondertussen in Southampton…

Na de succesvolle trans-Atlantische oversteek van Team Alvimedica en Abu Dhabi Ocean Racing kwamen beide teams eerder deze week aan in het Engelse Southampton. De trip vanuit Newport/Rhode Island, die onder de strikte Volvo Ocean Race-regels geen race was, kende tricky omstandigheden. Het navigeren met 40 knopen wind (dikke windkracht 8) en onweersbuien leverde voor beide teams waardevolle zeemijlen op.
De twee boten worden de komende tijd in Southampton voorbereid voor deelname aan de Aberdeen Asset Management’s Cowes Week, die van 2 tot en met 9 augustus plaatsvindt. Een dag later zullen ze oplijnen voor de Sevenstar Round Britain and Ireland Race, vergezeld door Team SCA, de Spaanse boot en Dongfeng Race Team.

Het Chinese team zette afgelopen week de voorbereiding voort met een T’ai Chi-sessie. Deze oude gevechtskunst is beroemd om zijn bijdrage aan gezondheid en welzijn. T’ai Chi is afkomstig uit de stad Shiyan, één van platina partners van Dongfeng Race Team. De Franse schipper Charles Caudrelier ziet dit als de perfecte manier om zijn multiculturele en meertalige bemanning te verenigen.

Meer… Volvo Ocean Race