Team Holmatro – Interview met Herbert Dercksen

“Dit was de beste regatta ooit”

“Als je langs de wal voer, stonden de mensen je fanatiek aan te moedigen”, blikt Herbert Dercksen tevreden terug op de Volvo Extreme 40 Grand Prix in Baltimore (USA). “Dat komt bijna nooit voor bij het zeilen en dit is waar het concept voor is bedoeld.” De spectaculaire 40-voet catamarans voeren van 28 april tot en met 3 mei 2006 achttien races in de Inner Harbour. De kantoormedewerkers hingen uit het raam en de kades werden bevolkt door circa 350.000 bezoekers van het Waterfront Festival. Team Holmatro (NED) verscheen goed voorbereid aan de start en eindigde op de tweede plaats achter Tommy Hilfiger (USA). Daarmee stegen de Nederlanders na drie wedstrijdseries naar een derde plek overall.

“We hebben meer met elkaar getraind en dat scheelt een hoop”, licht de VX-40 CEO Dercksen hun aanzienlijke verbetering in resultaat toe. In Rio de Janeiro werden de Nederlanders nog vierde en nu gingen ze twee dagen aan de leiding. Het trio Herbert Dercksen, Mitch en Taylor Booth kreeg voortdurend versterking van een zeiler uit één van de Volvo Open 70-teams. De Piraat Anthony Merrington (AUS) kon de verleiding niet weerstaan en stapte voor een tweede wedstrijdserie op de trampoline van de Holmatro-boot. Dercksen: “Het is geweldig om die mensen aan boord te hebben. Ze zijn super fit en hebben overzicht. Ze weten precies wat er moet gebeuren.” Na de indrukwekkende zegereeks van Tommy Hilfiger op de eerste dag, was het de beurt aan Team Holmatro. Het kwartet zette drie eentjes en een tweetje op het scorebord. Daarmee namen de oranjezeilers nog voor Koninginnedag de leiding in het klassement over. Uiteindelijk was het toch de Tommy Hilfiger met de tweevoudige Olympische medaillewinnaar Randy Smith aan het roer, die een tweede overall zege boekte. De eerste overwinning pakten de Amerikanen in Spanje bij de start van de Volvo Ocean Race. Dercksen: “Randy heeft gewoon echt goed gevaren en verdiend gewonnen. Wij zijn absoluut blij met onze klassering. We staan weer op het podium.”

Verhitte strijd
Naarmate de teams meer ervaring met de 40-voet cats opbouwen, neemt de strijd in hevigheid toe. Protesten vormen inmiddels een vast onderdeel van de Grand Prix. Er wordt op het scherpst van de snede gestreden, wat voor spanning en sensatie zorgt. Dercksen: “Het niveau is duidelijk gestegen. Iedereen vaart beter en op een andere manier. We zitten allemaal extreem dicht bij elkaar. Er zijn continu wisselingen op enkele centimeters en het publiek kan ons bijna aanraken.” Volgens de olympische Tornado-zeiler waren er op één dag maar liefst 100.000 toeschouwers getuige van het zeilspektakel in de Inner Harbour. Dercksen: “Het is waanzinnig om een wedstrijd te organiseren en dan zo een beloning te krijgen. We zijn trots op de interactiviteit met de toeschouwers en de bezoekers van de website.”

Voor de CEO van de nieuwe VX-40-klasse valt het niet altijd mee om zijn drukke agenda te combineren met zeilen. In Baltimore kon Dercksen zijn taak als grootzeiltrimmer bij Team Holmatro weer voor de volle honderd procent uitvoeren. Hij genoot met volle teugen: “Het is hard werken, maar ontzettend leuk. Natuurlijk kan ik ervan genieten. Zeker met zoveel publiek.” Nu de champagneflessen leeg zijn en de boten in de containers worden opgeborgen, is het tijd om vooruit te blikken. Volgende maand zijn de hightech catamarans eindelijk in Rotterdam te bewonderen, maar op 27 mei gaat eerst de voorlaatste Grand Prix in Portsmouth (GBR) van start. Dercksen ziet het wel zitten met die locatie: “Het is daar iets minder compact dan hier, maar de mensen kunnen vanaf het strand alles volgen. Dat wordt vast weer super.”

Einduitslag Grand Prix Baltimore:
1. Tommy Hilfiger, USA (1,1,1,1,2,4,5,3,1,1,4,4,1,2,1,1,1,2) 149 punten
2. Team Holmatro, NED (2,3,3,2,1,1,1,2,3,3,1,2,3,5,3,2,5,3) 130 punten
3. Team Basilica, GBR (4,4,2,5,5,2,2,1,2,2,3,1,4,4,2,DNF,2,1) 123 punten
4. Motorola-CHR, GBR (5,2,4,3,3,3,3,4,4,5,5,3,2,3,4,DNF,3,5) 98 punten
5. Volvo Ocean Race, USA (3,5,5,4,4,5,4,5,5,4,2,5,5,1,DNF,DNF,4,4) 91 punten

Overall klassering na drie evenementen:
1. Tommy Hilfiger 26 punten
2. Basilica 20 punten
3. Holmatro 19 punten
4. Motorola-CHR 18 punten
5. Volvo Ocean Race 16 punten

Bron: Diabo, 05-05-2006;