Team Vestas Wind niet verder met navigator Wouter Verbraak

Afgelopen vrijdag maakte Team Vestas Wind bekend dat de Nederlandse navigator Wouter Verbraak niet langer deel uitmaakt van de bemanning voor de Volvo Ocean Race. De Nederlander was aan boord toen de Deense Volvo Ocean 65 op 29 november tijdens de tweede etappe op een rif liep en zwaar beschadigd raakte. Dat gebeurde in de Indische Oceaan bij Mauritius.

Team Vestas Wind laat in dezelfde verklaring weten dat de overige bemanningsleden het team verder helpen met het herbouwen van de boot. Dat proces vindt plaats op de Italiaanse werf Persico, voorafgaand aan de geplande terugkeer in de race begin juni. Vanuit Lissabon wil Team Vestas Wind, onder leiding van schipper Chris Nicholson (AUS), aan de laatste twee etappes deelnemen.

In de verklaring van deze vrijdag 23 januari staat: “Chris Nicholson heeft samen met hoofdsponsor Vestas en de Nederlandse subsponsor Powerhouse zijn beoordeling afgerond. Daaruit volgt de beslissing dat Wouter niet verder zal gaan als navigator van de Vestas Wind.”

“Een nieuwe navigator zal zich op tijd voor de stopover van Lissabon en de achtste etappestart bij Team Vestas Wind voegen. Team Vestas Wind wil Wouter graag bedanken voor zijn diensten en wenst hem het beste in de toekomst.”

Verbraak reageerde als volgt: “Ik vind het jammer om mede te moeten delen dat ik te horen heb gekregen dat Team Vestas Wind niet verder gaat met mij. Ik respecteer Chris Nicholson’s besluit en wens het team alle geluk met de aanstaande, zware klus in de Volvo Ocean Race. Ik had graag geholpen bij de terugkeer en mijn bijdrage geleverd aan zijn succes in de staart van de race.”

“Persoonlijk heb ik zin in de nieuwe zeiluitdagingen die de komende maanden voor mij in het verschiet liggen. Ik wil de passie blijven delen, die ik voor deze geweldige sport heb.”

“Iemand vertelde mij recent: ‘Het leven gaat niet over hoeveel ademteugen je neemt, maar over de momenten die je adem benemen’. Ik kijk uit naar de adembenemende momenten die voor mij liggen en oceaanracen heeft de potentie om daar veel van te bieden.”

De resterende wal- en zeilploeg blijft aan als integrale leden van Team Vestas Wind. Zij zullen hun vakkundigheid aanwenden voor de ondersteuning van Persico bij het proces van de bootherbouw. Zij zullen tevens het team helpen tijdens de stopovers voor Lissabon, om zo Team Vestas Wind in het centrum van de raceactiviteiten te houden.

Team Vestas Wind liep op een rif vlakbij de St Brandon archipel in de Indische Oceaan. De zwaar gehavende boot werd daar net voor de kerst weggehaald. De Deense Volvo Ocean 65 is momenteel aan boord van een Maersk Line schip onderweg naar het Italiaanse Genoa. Daar wordt het transport aanstaande zondag verwacht, waarna de boot met hulp van race sponsor GAC Pindar naar de bootwerf van Persico in Bergamo wordt gebracht.

Meer… Volvo Ocean Race