Tentoonstelling over 95 jaar Wijsmuller in IJmuiden

In het IJmuider Zee- en Havenmuseum is een overzichtstentoonstelling te zien van de firma Wijsmuller in IJmuiden. Wijsmuller is niet alleen een begrip in Nederland maar ook wereldwijd. Zij maakte naam en faam in de sleepvaart, berging en zwaar transport. Grote transporten en spectaculaire bergingen werden door duizenden zo niet miljoenen mensen gevolgd en oogsten veel bewondering zowel binnen als buiten de maritieme wereld.

Met modellen, foto´s, films en objecten wordt 95 jaar geschiedenis van 1906 tot en met 2001 weergegeven. De bezoekers krijgen aan de hand van een tijdlijn te zien welke beslissingen in de loop van de jaren door Wijsmuller zijn genomen. Wijsmuller bracht zelf schepen uit, eerst onder zeil en later met stoom- en dieselaandrijving. Wijsmuller ontwikkelde als eerste zeesleepboten zonder schoorsteen, een noviteit. De latere beslissing om naast sleepvaart ook zware transporten met half afzinkbare schepen te gaan uitvoeren was een gedurfde beslissing met een onzekere uitkomst; hierdoor werd men concurrent van de eigen sleepvaart.

‘Ocean Servant’ eerste afzinkbare ponton 
Ook de ontwikkeling van zelf varende zwaar-transportschepen kwam van Wijsmuller. De Ocean Servant was het eerste verticaal afzinkbare ponton met hulpvoortstuwing. Tijdens het slepen kon dit ponton vanaf de sleepboot telemetrisch bestuurd worden om daardoor de koers van de sleepboot te volgen en de sleepsnelheid te behouden. Deze en nog meer voorbeelden tonen dat Wijsmuller niet alleen een gerenommeerd sleper en berger was, maar ook heeft bijgedragen aan belangrijke innovaties op maritiem gebied.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 20 augustus 2017. Voor de openingstijden kunt u terecht op de website www.zeehavenmuseum.nl