Tien miljoen voor aanpak binnenhavens

De gemeenten Venray, Oss, Bergen op Zoom en Tiel ontvangen gezamenlijk tien miljoen euro om de binnenhavens aan te pakken. Dat heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vandaag bekend gemaakt tijdens een bezoek aan Limburg. “We kunnen de kracht van de binnenvaart nog beter benutten,” zo stelde de minister. “Daarom investeren we in onze binnenhavens. Want als de economie weer aantrekt, moet de infrastructuur er klaar voor zijn. Zonder goede infrastructuur, geen sterke economie.”

Venray gebruikt de Rijksbijdrage van 4 miljoen om de haven van Wanssum uit te breiden, waardoor de container- en bulkoverslag kan toenemen. In Oss wordt de bijdrage van 3,8 miljoen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu onder meer ingezet voor de uitbreiding van de containerterminal. Bergen op Zoom wil de grootste klasse containerschepen ontvangen in de haven. Hiervoor moet de sluis van de Theodorushaven worden aangepast. Het ministerie draagt daar 1,3 miljoen euro aan bij. De gemeente Tiel legt een ontsluitingsweg aan voor een nieuwe containerterminal en ontvangt daarvoor 0,9 miljoen euro van het ministerie. Voorwaarde voor de bijdrage van het ministerie is dat de vier gemeenten de investering van het Rijk verdubbelen door minimaal eenzelfde bedrag te investeren in hun haven.

Schultz van Haegen maakte de bijdrage aan de gemeenten bekend in Holtum Noord. De minister opende daar de vernieuwde binnenvaartterminal. Via deze versterkte binnenvaartterminal kunnen 80.000 extra containers per jaar worden overgeslagen. Dit scheelt 80.000 vrachtwagens op de wegen tussen Rotterdam en Antwerpen. Hierdoor wordt

4 miljoen liter brandstof per jaar bespaard. “Zo bewijzen we de economie, de automobilist én het milieu een goede dienst,” aldus de minister. Het ministerie heeft 3,6 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de Zuid-Limburgse terminal.

Meer… Rijksoverheid