Time to say goodbye voor het ms Ryndam

Na jarenlange trouwe dienst bij Holland America Line, heeft het ms Ryndam gisteren waardig afscheid genomen van haar thuishaven Rotterdam. Op de klanken van het toepasselijke nummer “Time to say goodbye” werd het schip voor de laatste keer uitgezwaaid en bracht een watersaluut een laatste groet. Haar afscheidscruise is een 28-daagse ontdekkingsreis naar het Verre Oosten met als eindbestemming Singapore. 

Het 219 meter lange ms Ryndam kwam in oktober 1994 in de vaart, nadat ze officieel gedoopt werd door mevrouw Madeleine Arison. Het is een van de kleinere schepen uit de vloot van Holland America Line en biedt plaats aan 1.260 passagiers en 580 bemanningsleden. Nederlandse en wereldwijde ontdekkingen vormen het decor van de Ryndam met kunst en kunstvoorwerpen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Een iconisch beeld aan boord van het ms Ryndam is de monumentale fontein van de Italiaanse beeldhouwer Gilbert LeBigre dat in het hart van het schip in het drie etages tellende atrium prijkt. Voor veel gasten vormde een cruise met het ms Ryndam een eerste kennismaking met cruisen en met Holland America Line. Velen van hen keerden terug aan boord, sommigen zelfs speciaal voor deze laatste afscheidscruise.

Voor bemanning en gasten was het gisteren dan ook een emotioneel afscheid in de haven van Rotterdam. Voor de gelegenheid was het schip versierd met een 12 meter lange banner met daarop de tekst “ms Ryndam Time to say Goodbye”. Op de klanken van het gelijknamige nummer werden de trossen voor de laatste keer losgegooid en klonk de scheepshoorn ter afscheid. Na haar afscheidscruise gaan zowel het ms Ryndam als het ms Statendam naar Australië waar zij onder de naam ‘Pacific Aria’ en ‘Pacific Eden’ deel gaan uitmaken van de P&O Australia vloot. De leegte die beide schepen in de vloot van Holland America Line achterlaten, wordt volgend jaar opgevuld met de komst van het nieuwe ms Koningsdam dat momenteel in Italië gebouwd wordt. Het ms Koningsdam heeft een capaciteit van 2.650 bedden en krijgt Amsterdam als thuishaven voor de zomer van 2016.

Meer… www.hollandamerica.com