Tips voor werkgeluk

Werkgeluk, wat is het eigenlijk, wanneer zijn we het en hoe kan jouw werkgever het werkgeluk vergroten? Leden van Netherlands Maritime Technology (NMT) gingen tijdens meerdere workshops met deze thema’s aan de slag. Hieruit kwamen heel wat tips om werkgeluk binnen het eigen bedrijf te vergroten. Zij presenteren de top 8 tips! Wellicht kan jij deze tips ook bij jouw op de werkvloer hangen.

Werkgeluk

Gelukkig zijn binnen je werk is misschien wel een van de belangrijkste onderdelen in je leven. Je brengt hier ten slotte een groot deel van je tijd door. Alleen wanneer is er sprake van werkgeluk? Een vaste betekenis is lastig te formuleren. Bij werkgeluk gaat het om of jij positieve emoties ervaart op je werk. Het hebben van plezier, het maken van lol en genieten van de kleine dingen op je werk, zijn belangrijke elementen bij het ervaren van werkgeluk. Daarnaast is het ervaren van verbondenheid en ergens bij betrokken zijn een belangrijke factor. Ook voldoening halen uit je werk speelt mee bij werkgeluk. Hierbij is het belangrijk dat je werk aansluit bij wie je bent en dat jij je passie, talenten en kwaliteiten in je werk kwijt kunt. Oftewel het werk motiveert en prikkelt je. Daarbij speelt het ontvangen van erkenning en steun van collega’s ook een belangrijke rol.

Tot slot blijft uit onderzoek dat het doen van zinvol werk invloed heeft op werkgeluk. Zo is het belangrijk dat jouw rol en taken zinvol zijn voor het bedrijf. Maar dit kan ook verder gaan. Wellicht vind jij het belangrijk om een bijdrage te leveren aan een groter geheel of een duurzamere wereld? Dit verschilt per persoon. Daarnaast hoeft dit niet te betekenen dat je werk constant zinvol moet zijn.

Tips vanuit de leden van NMT:

Stel je sociaal op
Bedank, complimenteer, coach, stel vragen, toon interesse in de persoon achter de medewerker.

Geef je medewerkers autonomie
Geef ze verantwoordelijkheid en beloon en waardeer het nemen van verantwoordelijkheid en eigenaarschap.

Organiseer regelmatig iets leuks voor je team
Van samen lunchen tot een barbecuefeestje en van het vieren van successen tot en met het samen op (studie-/inspiratie-) reis gaan.

Flexibiliteit is belangrijk
Laat je medewerkers vrij in de uitvoering van hun werk. De uitkomst is tenslotte het meest van belang. Flexibele invulling van werktijden valt hier uiteraard ook onder.

Zorg voor fijne, moderne, veilige werkplek, voorzien van alle gemakken
Mét uitzicht op groene planten.

Bied je medewerkers studie- en ontwikkelmogelijkheden
Voer gesprekken over ambities en stimuleer hun persoonlijke ontwikkeling. Bied kansen.

Creëer de juiste sfeer
Een sfeer van openheid, waarin iedere medewerker zichzelf kan zijn.

Maak het thema werkgeluk bespreekbaar
Handel naar de uitkomsten.