Vaarroute Veghel en Eindhoven nu klaar voor langere schepen

Rijkswaterstaat heeft de vaarroute tussen Veghel en Eindhoven geschikt gemaakt voor langere schepen. De schepen die voortaan gebruik kunnen maken van de vaarroute Veghel-Eindhoven zijn koppelverbanden van 110 meter die 900 ton mogen vervoeren. Voorheen was de route geschikt voor schepen van maximaal 63 meter met een laadvermogen van 550 ton. Het toegestane laadvermogen in de Brabantse kanalen is hierdoor nagenoeg verdubbeld.

De opwaardering is afgerond van de vaarroute via de Zuid-Willemsvaart, het Wilhelminakanaal en het Beatrixkanaal. Hierdoor kan er meer vervoer over water plaatsvinden. Dit is tot stand gekomen in samenwerking met de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Eindhoven, Veghel, Laarbeek, Son en Breugel, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, het regionale bedrijfsleven in Zuidoost-Brabant en MCA Brabant. Het beter benutten van de vaarweg is niet alleen van groot belang voor de bereikbaarheid van Zuidoost-Brabant over water, maar ook voor de afname van de files op de wegen, voor de economische bedrijvigheid in de regio en voor een verbetering van de luchtkwaliteit.

36 vrachtwagens per schip
Een groter schip (Klasse II – Koppelverband) vervoert een vracht van 36 vrachtwagens. Zestien watergebonden bedrijven in Brabant (BERZOB) spannen zich in om steeds meer vracht over het water te vervoeren. De intentie in 2012 was om op termijn dagelijks zo’n 460 vrachtauto’s van de weg naar het water te kunnen halen. Dat scheelt aanzienlijk aan drukte op het wegennet. Inmiddels hebben de bedrijven circa 90 vrachtwagens per dag van de weg gehaald door meer goederen over te slaan direct vanaf hun locatie. Verder hebben zij circa 120 vrachtwagens extra van de weg gehaald via de containerterminals in Veghel en Tilburg. Het eerste schip is omgebouwd naar koppelverband en in oktober 2015 in de vaart genomen. Of de ambitie door de bedrijven kan worden gehaald, hangt af van economische ontwikkelingen. Daarnaast zijn er ook kansen om nieuwe stromen via water te vervoeren.