Van Merksteijn International tekent voor Eemshaven

Van Merksteijn International B.V. heeft op 22 december voor circa 28 hectare grond aan de Eemshaven getekend. Het bedrijf is van plan om daar een productiefabriek te bouwen voor walsdraad. Op dit moment wordt de grondstof voor walsdraad nog extern ingekocht. Inmiddels zijn de voorbereidingen begonnen en zijn er gesprekken met belanghebbenden in de Provincie Groningen. De nog te bouwen fabriek in de Eemshaven vergt een investering van zo’n 250 miljoen euro en levert ongeveer 275 full-time banen op in de metaalsector, waaronder een belangrijk aandeel MBO-gerelateerd.

In de huidige situatie wordt deels walsdraad ingekocht die is geproduceerd uit de primaire grondstof ijzererts met daarbij zeer lange transportafstanden. In de nieuwe fabriek in de Eemshaven gaat Van Merksteijn International zelf walsdraad produceren uit de secundaire grondstof (gereinigd) staalschroot voor de bestaande fabriek in Almelo. In de Eemshaven komt dus geen hoogovenfabriek. In Almelo wordt de walsdraad gebruikt voor de verdere verwerking tot wapeningsstaal voor de bouw, voor de productie van diverse soorten hekwerken en om verzinkte draden van te maken.

Van Merksteijn International is één van de grootste producenten van wapeningsproducten en hekwerkpanelen ter wereld. Het bedrijf heeft de zorg voor het milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel staan en zal daarin een stap verder gaan door met deze nieuwe investering een bijdrage te leveren aan de transitie naar een Circulaire Economie, en dat op een zo milieuvriendelijke en innovatieve wijze als mogelijk. Het project draagt mede daarom de naam “Green Steel Mill”.

De komst van Van Merksteijn Internationaal B.V. past goed in de (groene) Havenvisie die Groningen Seaports nastreeft. Een van de speerpunten in deze visie is het hebben van een volledige circulaire industrie. Groningen Seaports heeft zich samen met de Provincie Groningen, de gemeente Eemsmond en Eemsdelta EZ sterk gemaakt om dit project dat een hoge toegevoegde waarde heeft voor de werkgelegenheid in de Eemshaven te realiseren.