Vandalen terroriseren Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht

UTRECHT (ANP) – Binnenschippers zijn extra alert of zelfs bang als  ze via het Amsterdam-Rijnkanaal door Utrecht varen. Steeds vaker  bekogelen vandalen schepen vanaf de wal met stenen, gooien ze  voorwerpen als pallets of zakken cement van bruggen of maken ze de  trossen van afgemeerde schepen los. Ook zijn schepen steeds vaker  doelwit van inbrekers. Dat zeggen woordvoerders van Rijkswaterstaat  en de schippersvereniging Koninklijke Schuttevaer. 


Volgens T. de Lange van Rijkswaterstaat wordt het ,,gewoon  gevaarlijk” om over het Amsterdam-Rijnkanaal te varen. ,,Vroeger  kreeg je wel eens een paar kluiten aarde op je schip. Nu zijn het 


stenen, en dan niet van die kleintjes. Je moet er niet aan denken  wat er gebeurt als een tanker met gevaarlijke stoffen stuurloos  raakt omdat de schipper getroffen is.” 


Volgens De Lange lopen de problemen het laatste jaar de  spuigaten uit. De scheepvaartdienst van Rijkswaterstaat krijgt  wekelijks meldingen. Grote gevolgen hebben de incidenten tot nu toe  niet gehad, maar onlangs ontstond er een levensgevaarlijke situatie  toen vandalen een 380-volt elektriciteitskast van een in aanbouw  zijnde brug gooiden. De kast bleef op scheepshoogte aan de kabels  hangen. ,,We waren daar op tijd bij maar je had er niet aan moeten  denken wat de gevolgen waren als daar een schip tegenaan was  gevaren”, aldus De Lange. 


Hij wijt het probleem voor een deel aan de bouw van twee nieuwe  bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal. ,,Iedereen kan daar gewoon  op. Spullen om mee te gooien liggen voor het grijpen.” De bouwers  van de bruggen nemen ondanks verzoeken van Rijkswaterstaat  onvoldoende maatregelen

Bron: ANP – Waterland.net, 15-04-2003;