Verrassingen tijdens Offshore Energy 2014

Offshore Energy groeit hard. Dit jaar verwacht de beurs meer dan 500 bedrijven als exposant, 10.000 bezoekers en 60 verschillende nationaliteiten te verwelkomen in de Amsterdam RAI op 28 en 29 oktober. De oppervlakte van Offshore Energy groeit van 14.800 m2 vorig jaar, naar 21.000 m2 in 2014. Wij spraken met drie bedrijven uit de sector: met het Havenbedrijf Rotterdam, dat dit jaar voor het eerst aanwezig is; met Damen, dat er al sinds het begin in 2008 bij is en met Seafox, dat een wel heel bijzondere act voor haar klanten in petto heeft.

“De offshore is echt een prachtige business, waarin ontzettend veel gebeurt op het moment. Er wordt veel groei en ontwikkeling voorzien in de industrie.” Aan het woord is Maurice Bosch, business developer bij het Havenbedrijf Rotterdam. “De offshore begon ooit in de Golf van Mexico en de Noordzee, en deze laatste is een fantastische plek waar veel innovatieve technologieën zijn ontwikkeld die wereldwijd worden gebruikt. De haven van Rotterdam heeft een directe ligging aan de Noordzee en wij hebben de ruimte om de allergrootste en allerzwaarste vaartuigen en drijvende objecten naar Rotterdam te laten komen zoals de Pieter Schelte, die hier zal worden afgemonteerd. IJmuiden en Den Helder zijn bevoorradingshavens, in Rotterdam worden grote schepen en constructies gebouwd en verbouwd.”

Dit is dan ook de reden dat het Havenbedrijf dit jaar heeft besloten om als exposant deel te nemen aan de beurs. Joost Eenhuizen, business manager bij het Havenbedrijf voegt toe: “Wij willen tijdens Offshore Energy aan iedereen in de offshore laten zien wat de mogelijkheden in Rotterdam zijn. Kom maar langs met je plannen, ga met ons praten en mogelijk kunnen we samen wat bedenken en ontwikkelen. Wij zoeken bedrijven met lef, om samen aan de toekomst van de offshore in de Rotterdamse haven te werken. Offshore Energy is enorm in opkomst, wordt druk bezocht en groeit nog steeds ieder jaar. Een goede plek dus voor ons om zaken te doen”.

Potentiële werknemers gezocht
Een bedrijf dat deze groei ieder jaar met eigen ogen heeft aanschouwd is Damen Shipyards Group. Hester van Doesburg, coördinator arbeidsmarktcommunicatie, vertelt: “Vanaf het begin is er veel interesse geweest voor de beurs. Het is een mooi platform om te bouwen aan je relaties in de sector, ons productportfolio te presenteren en om professionals te ontmoeten. Voor Damen gebeurt er nu en in de toekomst veel op offshore gebied. Om tegemoet te aan de vraag van onze klanten hebben we recent nieuwe series voor de offshore ontwikkeld en leveren we bovendien schepen voor de offshore windmarkt. Allemaal redenen voor ons om in contact te willen treden met de markt en met professionals, die we willen ontmoeten tijdens de beurs.”

Omdat Damen niet alleen haar producten wil promoten, maar ook in contact wil komen met potentiële werknemers heeft het bedrijf dit jaar zowel een grote B2B stand, waarin het zijn producten promoot, als een stand in het carrièrepaviljoen op Offshore Energy. Van Doesburg: “De nieuwe locatie van dit paviljoen in Hal 8, direct naast de masterclasses, geeft ons de mogelijkheid professionals te informeren over het werken bij Damen. We zoeken mensen die specifiek ervaring hebben opgedaan op gebied van project management en engineering binnen de offshore, maar informeren onze bezoekers ook graag over de diverse andere carrière mogelijkheden binnen Damen Shipyards Group wereldwijd. Arold de Vries, onze HR-Director, neemt ook deel aan het Human Capital Panel.”

Interessante doelgroepen
Bij Seafox neemt Keesjan Cordia, de managing director, deel aan het Industry Panel. De ervaring en ambities van het bedrijf staan garant voor een interessante inhoudelijke discussie. Seafox is een trouwe exposant op Offshore Energy. Erwin Lammertink, commercial director van Seafox legt uit waarom: “De beurs wordt zowat in onze achtertuin georganiseerd, daarnaast kunnen we een breed scala aan doelgroepen bereiken. We willen graag met klanten in gesprek, toeleveranciers ontmoeten en onze huidige en toekomstige werknemers de mogelijkheid geven om op een goede manier te beleven wat er gebeurt in onze industrie en dit kan op Offshore Energy. Dit is voor ons ook een teken dat de beurs volwassen is geworden.”

Het is juist de aanwezigheid van deze mix van doelgroepen wat Seafox heeft doen besluiten dit jaar iets speciaals te organiseren op hun stand. Lammertink: “We wilden iets doen voor onze klanten en toeleveranciers, daarom organiseren we dit jaar voor hen een klantenreceptie waarbij we grootst uitpakken op onze stand en daaromheen. Zo hebben we Edsilia Rombley uitgenodigd om er een mooie feestavond van te maken. Wat er nog meer gebeurt, blijft een verrassing.” AK