VIDEO: “Aeolus is ontzettend sterk in haar simpelheid”

Aeolus is eigenlijk ontzettend sterk in haar simpelheid”, legt Vogelsang uit, kapitein van het offshore installatieschip ‘Aeolus’. “Ze heeft normale boeg- en hekschroeven, dus de voortstuwing is conventioneel maar daarnaast is het systeem van de kranen weer nieuw. Het efficiënte aan dit systeem is dat ze een aparte kraan heeft om de onderkant van de fundatiepaal vast te houden en om de paal omhoog te brengen van de horizontale naar de verticale positie. Deze actie gaat veel sneller met de genoemde extra 500T staartkraan. De fundatiepaal wordt daarna met behulp van de gripper in de juiste positie in stand gehouden tijdens het heien.” Tekst gaat verder onder de video.


Interview met Ronald Vogelsang, kapitein van de Aeolus
Tijdens een bezoek aan het offshore installatieschip Aeolus spraken wij met Ronald Vogelsang, 1 van de 2 kapiteins van de Aeolus. Het schip was nog maar net teruggekeerd van het Gemini Offshore Windpark wat zo’n 85 kilometer uit de kust van Groningen ligt. Het offshore windpark is met 150 Siemens-windturbines van 4MW 1 van de grootste offshorewind projecten ter wereld. Begin 2017 start de Aeolus met een nieuw project: het Walney Extension Offshore Windpark van Dong Energy wat 19 kilometer voor de Engelse noordwestkust komt te liggen. Er komen 87 windturbines die 660 MW gaan opwekken.

Alle neuzen dezelfde kant op
“Aan boord werken wij met drie verschillende ploegen: de nautische en projectbemanning van Van Oord, en in het geval van Gemini, de projectbemanning van Siemens. Ik moet ervoor zorgen dat deze verschillende ploegen allemaal met de neuzen dezelfde kant op staan. Hoe ik dit aanpak? Elke ochtend is er een meeting waar ik met de hoofden van de teams rond de tafel zit.”

Lees het hele interview met Ronald Vogelsang over zijn rol als kapitein in de 5e editie van de Maritieme & Offshore Carrièrekrant