VIDEO: Jan Terlouw doopt eerste vliegende waterstofboot ter wereld van TU Delft Solar Boat Team

Afgelopen maandag, 10 mei, heeft Jan Terlouw de eerste vliegende waterstofboot ter wereld gedoopt in het Maritiem Museum Rotterdam. De boot is ontworpen en gebouwd door de 20 studenten van het TU Delft Solar Boat Team, het Hydro Motion project. Het online event was live te volgen en is ook nog terug te zien op het YouTube-kanaal van het team.

De boot vaart niet alleen op waterstof maar gaat ook nog eens vliegen! In de komende weken gaat de boot voor het eerst het water in. Als alle testen goed gaan, wordt dit de eerste vliegende waterstofboot ter wereld. In juli doet het team mee aan een enorm uitdagende wedstrijd om de potentie van waterstof te laten zien; de wereldkampioenschappen op de open zee in Monaco.

Bekijk de aftermovie van het event. Tekst gaat verder onder de video

View on Vimeo.

Onthulling na maandenlang hard werken

Maandag 10 mei is het resultaat van maandenlang hard werken onthuld: de eerste vliegende waterstofboot van het TU Delft Solar Boat Team! De feestelijke onthulling vond plaats bij het Maritiem Museum Rotterdam, waar ook de Solar Boat van het 2016 team als museumstuk hangt. Simone, de team manager, trapte af met een introductie van het team en een samenvatting van de afgelopen te gekke maanden waarin de studenten hard hebben gewerkt. Daarna doopte niemand minder dan Jan Terlouw de boot en vertelde hij iets over zijn visie op duurzaamheid in de maritieme sector. Met zijn duurzame visie en jarenlange ervaring heeft hij de perfecte link met het team. Na de doop legden alle teamleden vol trots uit hoe hun onderdeel precies werkt. Het evenement is dé kans om de boot voor het eerst aan vrienden, familie en partners te laten zien.

Van ontwerp naar productie

De 20 studenten zijn sinds vorige zomer fulltime bezig met het ontwerpen en bouwen van hun eerste waterstof aangedreven boot. Na al het denkwerk lag het ontwerp klaar in januari. Het werd duidelijk dat het team de drie rompen van een oudere Solar Boat die in 2019 wereldkampioen is geworden zou gaan hergebruiken. De trimaran is uitgerust met een compleet waterstofsysteem, de slimste elektronica en enorm sterke vleugels om de boot niet alleen te laten varen, maar ook te laten vliegen. In de afgelopen maanden hebben onze teamleden de handen uit de mouwen gestoken en zijn deze plannen op papier realiteit geworden.

Waterstofboot gedoopt in Maritiem Museum Rotterdam. Foto, CCO010
Anna Koper, Jan Terlouw en Simone Vis met op de achtergrond de eerste vliegende waterstofboot ter wereld. Foto, CCO010

Komende maanden testen en verbeteren in Rotterdam

Zodra de boot in het water ligt blijven de studenten de boot testen en verbeteren in de haven van Rotterdam. Dit alles om met een veilige en zo efficiënt mogelijke boot te kunnen racen in de Open Sea Class in Monaco deze zomer. Binnen deze wedstrijd focust het team zich op de endurance race. Langzaamaan worden de andere teams die mee doen bekendgemaakt. Het is een ambitieuze doelstelling. Er wordt niet alleen geracet tegen studenten, maar ook tegen commerciële partijen. Er moeten nog grote stappen worden gemaakt, maar het team blijft vol vertrouwen hard werken om dit doel te behalen. Drie teamleden nemen de rol van piloot op zich om zo de boot naar de overwinning te varen op open zee.