VIDEO: Met Team Brunel over de finishlijn varen in Scheveningen

Afgelopen zondag was de finale van de Volvo Ocean Race, de grootste zeilwedstrijden ter wereld, in Scheveningen. Het Chinese Dongfeng Race Team met de Nederlandse Carloijn Brouwer is eerste geworden op spectaculaire wijze. Schipper Bouwe Bekking van Team Brunel is derde geworden. Zo’n 150 boten mochten met bezoekers naar de finish te varen. Bekijk de video om te zien hoe het is om mee te varen over de finishlijn, deze rubberboot voer mee met Team Brunel. Tekst gaat verder onder de video.

Dongfeng pakte ze hun eerste etappezege in deze editie. “Dit was een bizarre etappe”, reageerde de Nederlandse Carolijn Brouwer emotioneel met haar zoontje op haar arm. “Er is geen betere etappezege dan deze. Deze hele race is een emotionele rollercoaster geweest, maar we hebben het gered. Mijn doel was om de Volvo Ocean Race te winnen. Ik bedank mijn hele team.” Carolijn Brouwer en haar teamgenoot Mariou Riou schrijven vandaag geschiedenis. Zij zijn in de 45-jarige geschiedenis van deze race de eerste vrouwen die de eindzege pakken.

Over de split op zaterdagavond, waar Dongfeng als eerste voor de oostelijke optie langs een reeks exclusion zones koos en dus voor de kustroute, zegt Brouwer: “Dat was een intens moment. We hebben hier hard op gestudeerd en we geloofden in die inshore route. We gingen ervoor.”

Team Brunel-schipper Bouwe Bekking reageerde sportief: “Allereerst feliciteer ik Dongfeng. Zij zijn de verdiende winnaars. MAPFRE heeft ons ook verslagen, dus we zijn derde. Dat is nog steeds een podiumplaats. De aankomst hier is fantastisch en ook alle steun die we de afgelopen maanden hebben gehad. Heel hartelijk bedankt en we gaan er een feestje van maken.”

Uitslag elfde Volvo Ocean Race-etappe 

Dongfeng Race Team
team AkzoNobel
MAPFRE
Team Brunel
Turn the Tide on Plastic
Sun Hung Kai/Scallywag
Vestas 11th Hour Racing

Voorlopige totaalklassement Volvo Ocean Race 2017-18

  1. Dongfeng Race Team, 73 punten
  2. MAPFRE, 70 punten
  3. Team Brunel, 69 punten
  4. Team AkzoNobel, 59 punten
  5. Vestas 11th Hour Racing, 39 punten
  6. Team Sun Hung Kai/Scallywag, 32 punten
  7. Turn the Tide on Plastic, 32 punten