VIDEO: Overslag in haven Rotterdam bijna 4% gestegen

Met een toename van de overslag met 3,9% heeft de Rotterdamse haven een goed eerste halfjaar achter de rug. Met name de overslag van containers, kolen (bijna 10%) en ruwe aardolie (9%) zat flink in de lift. Van de 10 marktsegmenten laten er 8 een stijging zien. De groei van het containervervoer komt doordat de terminals op de Tweede Maasvlakte steeds beter draaien. 

Alleen het volume minerale olieproducten en overig nat massagoed is gedaald met 8,5%. Dat kwam vrijwel volledig door een vermindering van de doorvoer van Russische stookolie, als gevolg van de hogere exportbelasting in Rusland.

Marktaandeel
Het marktaandeel van de containersector in Rotterdam is toegenomen ten opzichte van andere haven tussen Hamburg en Le Havre. Het marktaandeel is bijna 31%, hoogste niveau in de afgelopen 15 jaar.

Ruim 342 miljoen euro aan inkomsten
De inkomsten namen toe met € 8,3 miljoen wat en totaal maakte van € 342,3 miljoen euro, een stijging van 2,5 procent in vergelijking met 2016. De haven investeerde zo’n 90 miljoen euro in allerlei projecten in de afgelopen 6 maanden.

Havenbedrijf is vanaf 2017 belastingplichtig terwijl andere Europese havens dat niet zijn
Vanaf 2017 is het havenbedrijf belastingplichtig wat volgens de topman Allard Castelein het resultaat gaat drukken. Omdat andere Europese havens geen belasting hoeven te betalen maakt hij zich dan ook zorgen over dit concurrentieverschil.