Volatiliteit vracht vraag en aanbod neemt jaar over jaar toe

Uit cijfers van vrachtuitwisselingsplatform Teleroute en uit een analyse van de onderzoekers van NEA blijkt dat in de periode 2008-2011 de volatiliteit van de vraag en het aanbod van vracht sterk is toegenomen. De cijfers die Teleroute verzamelde tonen aan dat transporteurs en logistiek dienstverleners met eigen trucks meer dan ooit afhankelijk zijn van de flexibiliteit van de eigen onderneming en moderne communicatiemiddelen om op kansen in te spelen. Positief is dat de tarieven voor transporteurs sinds Q2 van 2009 continu zijn gestegen.

De toestand van de economie is in weinig sectoren zó merkbaar als in de transportsector. Neemt het consumentenvertrouwen toe, dan groeit het aanbod van vracht explosief en stijgt de vraag naar transport evenredig, zoals in de lente van 2011. Maar slechts een handjevol transporteurs slaagt erin echt te profiteren van dergelijke hausses. Teleroute en NEA legden data over ladingaanbod, tariefontwikkeling en andere trends naast elkaar over de periode 2008-2011.

Sterke schommelingen
Uit de cijfers blijkt dat het begin van de lente in 2009 erg rustig was, er was voor transporteurs niet veel werk. Het voorjaar van zowel 2010 als 2011 toonden bijzonder veel activiteit aan. Ook de wintermaanden lieten sterke schommelingen zien.

De decembermaanden van 2008 en 2009 waren allesbehalve hectisch, maar december 2010 was juist erg druk en de laatste maand van het afgelopen jaar bood tenslotte niet de gewenste hoeveelheid transportopdrachten.

De conclusie: “De zekerheid is verdwenen, ondernemers zullen slim moeten inspelen op het plotseling aantrekken van de markt of het uitblijven van het verwachte vrachtaanbod. Het is zaak om de pieken en dalen het hoofd te bieden. Dat kan door samen te werken of van een vrachtuitwisselingsplatform als Teleroute gebruik te maken”, aldus Govert Versluis, Market Manager Northern Europe bij Teleroute, een bedrijfsonderdeel van Wolters Kluwer. Dat niet iedere transporteur erin slaagt om de pieken en dalen het hoofd te bieden, blijkt mede uit recente berichtgeving over grote aantallen faillissementen onder voornamelijk kleine transporteurs. Het zijn volgens NEA ondernemingen die marktsituaties voorzichtig prognosticeren en die flexibel met vervoers- en personeelscapaciteit om kunnen gaan die overleven.

Export Benelux krijgt knauw
De grilligheid van de markt is duidelijk zichtbaar in de cijfers van Teleroute. Versluis: “De pieken en dalen worden veroorzaakt door de onzekere economische situatie in de Benelux en in Europa. Dat zien we bij Teleroute aan in de import en export cijfers. Waar de import nog redelijk loopt heeft de export een flinke knauw gekregen. Uit navraag onder onze gebruikers weten we dat juist in deze perioden ons platform vaker geraadpleegd wordt.”

Van overcapaciteit naar ondercapaciteit
De verwachting van economen is dat de economie in de loop van 2012 wel weer wat zal aantrekken. Uitzendorganisatie Manpower merkte dat werkgevers hierop al vooruit lopen. Het bedrijf peilde de stemming onder werkgevers in de sector transport en opslag in Nederland en de stemming onder deze werknemers blijkt positief te zijn, zelfs voor Q2 van 2012. Ook Arnaud Burgess, manager business development en operations van NEA verwacht dat markt eind 2012 weer zal aantrekken. “Er is nu heel veel capaciteit in de markt, maar dat zal op termijn omslaan in ondercapaciteit.”

Tariefontwikkeling kent stijgende lijn
Naast de onzekerheid over de ontwikkeling van de markt en brandstofprijzen is er nog een aspect dat belangrijk is: de vrachttarieven. Deze tarieven laten – zie hiervoor ook de onderstaande grafiek, zien dat sinds het tweede kwartaal van 2009 de vrachttarieven zijn gestegen voor het gros van de transporten. De tariefstijging was procentueel gezien het grootst in de spotmarkt, het deel van de transportsector dat gebruik maakt van vrachtuitwisselingsplatformen als Teleroute. De grootste volatiliteit is te vinden in de tarieven binnen de verladers beurzen.

Teleroute grafiek 1 

Teleroute grafiek 2