Vripack creëert revolutionaire veerboot naar het eiland Texel

TESO - 5

Veerboot exploitant TESO heeft Vripack gevraagd om de emoties van het oud Nederlandse eiland Texel te integreren in het ontwerp voor de nieuwe Texelstroom. De gehele Wadden Zee staat op de UNESCO Wereld erfgoed lijst sinds 2009 en wordt beschreven als een plek waar ‘hemel en aarde elkaar raken’. Op het eiland zelf vind je het nationaal park met de ‘Duinen van Texel’.

Vripack gebruikte hun holistische design methode die allereerst leidde tot meerdere bezoeken aan het eiland om de verschillende emoties goed te ervaren. Het was het meest westerse deel van Texel, waar een unieke omgeving constant gevormd wordt door de invloeden van wind, ijs en getijden, wat de basis werd voor het ontwerp. ”De huidige veerpont is een echt schip met veel scheepse details. Dit was voor ons het moment om te besluiten dat het nieuwe ontwerp een brug zou moeten vormen tussen het vaste land en het eiland. Bij het aan boord stappen willen wij dat de passagiers het gevoel krijgen dat ze al een beetje op het eiland zijn”, zegt Robin de Vries van Vripack.

TESO - 1

Onze designfilosofie leidt tot het creëren van een buitenkant, dat behoort tot de binnenkant en andersom. Bijvoorbeeld; de inspiratie voor de vloeiende lijnen van het exterieur zijn afkomstig van het trendplatform VriThink! en de vormen van de Dwergstern, een vogel dat voorkomt op het eiland. Dit kleine gestroomlijnde beestje heeft mooie vloeiende vormen en met haar grijze vleugeluiteinden en zwarte kop is de Dwergstern een opvallende verschijning. Zo is de lijn van de vleugels als basis gebruikt voor de zeeglijn van het schip. Deze vloeiende en dynamische lijn geeft de veerboot een eigentijdse en toch herkenbare uitstraling. De donkere randen van de ‘vleugelpunten’ geven een visueel gewicht aan het profiel. Grote glazen oppervlaktes worden toegevoegd om de ‘Wadden ervaring’ te versterken en meer licht te geven aan het interieur. De glazen panelen worden ondersteund door een raster van bogen. De vormen van deze bogen zijn geïnspireerd door de schubben van de dennenappels die te vinden zijn op het eiland terwijl ze dienen als de constructiekaders van het schip.

Aan de binnenkant heeft de veerboot een slimme indeling welke leidt tot een efficiënte routing. De ruimtes zijn voorzien van verschillende zitgelegenheden, een open centraal buffet en een kinderspeelhoek met geprojecteerde wolken op het plafond en digitale vissen op de vloer die wegzwemmen wanneer je er naartoe loopt.

Het is logisch dat we de herkenbare vormen en de natuurlijke kleuren van het exterieur ook voor het interieur hebben gebruikt. Zo zijn dezelfde zachte lijnen gebruikt voor zowel het ontwerp van de vloer, als het plafond en het design van al het opmaatgemaakte meubilair. Omdat de veerboot wordt gebruikt door zowel bezoekers als door mensen die wonen en/of werken op het eiland, zijn er verschillende zitgelegenheden nodig. Dus, gebaseerd op zand en duinen, zijn er cabines gemaakt waar families kunnen verzamelen. Daarnaast is er meubilair ontworpen, gebaseerd op de beroemde Texelse schapen, waar men tegenaan kan leunen. Deze hoek is voornamelijk ontworpen voor de reguliere bezoekers en is tevens voorzien van laptoptafels en stoomvoorzieningen.

De nieuwe veerboot gaat de ‘Texelstroom’ heten en is voorzien van allerlei innovatieve en duurzame producten en diensten. Zo is er gebruik gemaakt van nieuwe technieken om het verbruik van water en brandstofemissies terug te dringen. De 750 M2 aan zonnepanelen zorgen voor 50% van de elektriciteit die nodig is voor de verlichting en catering aan boord van het schip. Naar verwachting zal de nieuwe veerboot eind 2015 afgerond worden.

Meer… Vripack