VU krijgt leerstoel voor maritieme geschiedenis en erfgoed

Aan de Faculteit der Letteren van de VU zal de nieuwe leerstoel Maritieme geschiedenis en maritiem erfgoed worden gevestigd. Joost Schokkenbroek zal hierbij de positie van bijzonder hoogleraar bekleden. De nieuwe leerstoel gaat in op 1 januari 2013 voor een periode van vijf jaar en wordt gefinancierd door het Scheepvaartmuseum.

De bijzonder hoogleraar zal zich bezig houden met onderwijs en onderzoek op het gebied van Nederlandse maritieme geschiedenis, met speciale aandacht voor maritiem erfgoed. De leerstoel past daarmee binnen het werkterrein van het interdisciplinaire onderzoeksinstituut CLUE en versterkt zo het profiel van de VU op het gebied van erfgoed en globalisering. In het onderzoek zal extra nadruk liggen op plaatsen van herinnering van maritieme geschiedenis en op de Nederlandse walvisvaart (17e-20e eeuw). Op dit laatste terrein zal worden samengewerkt met het Internationaal Centrum voor Walvisvaart, van het Scheepvaartmuseum.

Joost Schokkenbroek
Joost Schokkenbroek is werkzaam bij het Scheepvaartmuseum als hoofdconservator collecties. Hij is een internationaal erkend specialist op het gebied van de Nederlandse walvisvaart. Naast zijn vele publicaties op dit terrein heeft hij ook een groot aantal tentoonstellingen georganiseerd.

Meer… VU