Vuurdoop voor nieuwe oefenhelikopter van DHTC

Cursisten van het Academisch Ziekenhuis Maastricht hadden de primeur van het werken met de brandoefenhelikopter van DHTC

Op donderdag 10 mei 2012 heeft de nieuwe brandoefenhelikopter van DHTC haar vuurdoop gekregen. Een groep cursisten van het Academisch Ziekenhuis Maastricht heeft die dag deelgenomen aan de herhalingscursus Helikopterbrandbestrijding, waarbij zij uitgebreid hebben kunnen werken met dit nieuwe oefenobject. Hiermee is wederom een stap gezet in het grootschalige vernieuwings- en verbeteringstraject van oefenobjecten en trainingsmiddelen dat DHTC in het najaar van 2010 heeft ingezet.

Het nieuwe oefenobject zal worden gebruikt tijdens brandbestrijdingscursussen voor bedrijven werkzaam in de sectoren offshore en luchtvaart en voor ziekenhuizen of bedrijven die beschikken over een helikopterlandingsplaats. Daarnaast biedt DHTC met deze helikopter brandweerkorpsen de mogelijkheid om specifiek te oefenen in helikopterbrandbestrijding. Om de cursus Helikopterbrandbestrijding een zeer realistisch karakter te geven, kunnen diverse brandscenario’s worden beoefend. Het daadwerkelijk zelf blussen van de brand is tijdens de cursussen van DHTC dan ook een must.

Het ontwerp van de brandoefenhelikopter, afgeleid van het type Agusta Westland 139, is in eigen beheer uitgewerkt en vervolgens door Van Dijk Ruijgrok uit Anna Paulowna gebouwd. Het oefenobject is is 9 meter lang, ruim 3 meter breed, 3,30 meter hoog en heeft een gewicht van ongeveer 6 ton.

Over DHTC
DHTC is een internationale aanbieder van veiligheidsopleidingen voor de sectoren olie- en gas offshore, scheepvaart, windenergie offshore en hieraan gerelateerde bedrijven. Verder worden aan bedrijven en instellingen BHV-, EHBO- en VCA-cursussen gegeven en worden regionale en gemeentelijke brandweerkorpsen uitgebreide realistische oefen- en examenmogelijkheden geboden.