Werken op de Eurodam

Hotel Manager Stan Kuppens
Bijna 18 jaar geleden begon Stan Kuppens (40) als management trainee bij Holland America Line (HAL). Na een aantal andere functies, waaronder ‘Food & Beverage Manager’, is hij alweer 6 jaar Hotel Manager. Hij is verantwoordelijk voor vrijwel alles wat er aan boord gebeurt en niet te maken heeft met nautische of technische zaken. Daarnaast was hij nauw betrokken bij de inrichting van de Eurodam op de Venetiaanse Fincantieri-werf.

Kuppens: “HAL heeft veertien schepen en dat betekent veel carrièremogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld overstappen naar een ander schip of meetrainen op een bepaalde functie die je in de toekomst ambieert. Maar minstens zo belangrijk is: je voelt je hier gewoon thuis. Ik heb een werkschema van zeven dagen, maar ook veel vrije tijd. Daarin gebeurt veel om het de bemanning naar de zin te maken; Nederlandse kranten, stroopwafels, uitjes, voetballen, shoppen, noem maar op.

Personeel
De Eurodam telt 18 nationaliteiten, hoewel het overgrote deel bestaat uit Indonesiërs, Filppijnen en Noord-West Europeanen. In Indonesië is zelfs een special HAL-school, de ms Nieuw Jakarta. Daar wordt nieuw personeel opgeleid om alle hotelfaciliteiten te verzorgen. Alle apparatuur die op de schepen wordt gebruikt, zoals de grote wasmachines, is daar ook aanwezig voor trainingsdoeleinden. He traject duurt enkele maanden en alleen personeel dat al werkervaring heeft in 5-sterren hotels wordt er aangenomen. De Filippijnse ‘Eurodammers’ werken veelal in bar, receptie en keuken. Ook op de Filippijnen is een HAL-school. De Europeanen staan op de brug en in de machinekamer.

Kuppens: “Op een ‘nieuwbouw’ heb je eigenlijk maar weinig echt nieuw personeel. Dat is logisch, want om de kwaliteit van de service hoog te houden, heb je veel ervaren mensen nodig. Die komen deels van de andere schepen. We werken ook graag met Nederlanders van de hotelschool. Zij begrijpen dit product, omdat we het op een Nederlandse manier ‘draaien’.”

“Als hotelmanager krijg ik de kans om daar zelf veel invulling aan te geven. Het betekent ook dat je klaarstaat voor je mensen. Ze kunnen altijd bij mij binnenlopen, ook met meer persoonlijke zaken. We hebben personeel aan boord van alle ervaringsniveaus. Om daarmee te werken is complex, maar ook interessant. Er zijn bijvoorbeeld christelijke diensten en moskeeruimten en we volgen de etenspatronen van de verschillende groepen medewerkers. Je kunt hier dus elke dag heerlijk eten! Veel crew is dan ook al 20 jaar in dienst en ik ga ook die richting op.”

Eerste Stuurman Andre van Schoonhoven
Naast zijn varende taken is Andre van Schoonhoven verantwoordelijk voor het functioneren en onderhouden van alle veiligheidssystemen aan boord van de Eurodam. Ook verzorgt hij de ‘safety, security and lifesaving’ trainingen voor de bemanning. De ‘Chief Officer’ kwam in 1988 bij HAL, werd in 2000 Eerste Stuurman en woont met zijn gezin op de Filippijnen, die hij omschrijft als “een land met hart voor zeevarenden.”

De brug van de Eurodam is het domein van de kapitein Jeroen Van Donselaar, 2 Tweede, Derde en Vierde Stuurmannen, 2 leerlingen en natuurlijk Van Schoonhoven zelf. “Er werken hier Nederlanders, Belgen, Schotten en Ieren. Wij zijn diesels; we werken 10 tot 12 uur per dag. Dat is gedeeltelijk voor de lol, na het ingaan van de verloftijd. Maar als je wilt ontspannen, is er een vrij actief programma. Je kunt bijvoorbeeld films kijken, lezen, sporten of internetten. Wat het werk zo bijzonder maakt, is de afwisseling.”

Opleiding
Van Schoonhoven werkte al vanaf zijn 16e bij rederij Doeksen in Harlingen als matroos en “stop voor alle gaten”. Eind jaren ’80 volgde hij zijn nautische opleiding bij Maritiem Instituut Willem Barentsz op Terschelling. “Ik had nooit aan passagiersschepen gedacht, maar de oude Van Leunen (de vader van de huidige directeur, red.) had een goed gevoel voor stages. Ook was er een intensieve voorselectie, waarbij zelfs je ouders werden bezocht.

“In 1988 liep ik stage bij Incotrans, de oude vrachttak van HAL, en later kwam ik in Vancouver op één van de cruiseschepen terecht. Ik was de enige leerling van mijn jaar die op een stoomschip zat en heb nog mondeling examen gedaan over stoomturbines. In het Fries! Die stage beviel goed en ik werd 5e WTK (scheepswerktuigkundige). Daarna ging het snel. HAL breidde uit en binnen drie jaar was ik 2e stuurman.”

Sleutelen aan het navigatiesysteem
NACOS, het ‘Integrated Navigation and Command System’ van SAM Electronics, is afgestemd op de wensen van de moderne maritiem officier. Maar het kan altijd beter. Van Schoonhoven: “Als het niet nodig is, gebruik ik zo weinig mogelijk apparatuur. Ik wil bijvoorbeeld niet altijd weten wat de luchtvochtigheid buiten is, maar de ‘Rate of turning’-meter*, het Doppler-log** en de podstandaanwijzers*** (een buitenboordmotor en roer ineen, red.) gebruik ik heel veel. Dat is ‘de Maserati van het manouvreren’. Niet iedereen wil dezelfde gegevens op zijn scherm zien. Het systeem wordt nu zo aangepast dat iedere gebruiker zijn eigen pagina krijgt. Naast de essentiële zaken kun je dan zelf kiezen wat je wel of niet wilt zien. Aan de andere kant: sommige berekeningen maak ik nog steeds sneller met pen en papier.”

*Rate of turning meter – deze meter laat zien met hoeveel graden per minuut het schip een bocht maakt. Dat mag niet te snel gebeuren om te voorkomen dat het schip schade oploopt, mensen omvallen of het schip teveel slagzij maakt (bij een scherpe bocht op topsnelheid).

**Doppler-log – dit apparaat meet de snelheid van het schip ten opzichte van de zeebodem.

***Podstandaanwijzers – de Eurodam heeft geen roer of hekschroef. Wel heeft het schip 2 Azipods. Dit zijn 360 graden draaibare electromotoren (met de schroef eraan vast) die onder het schip hangen. Hiermee wordt zowel de voortstuwing als de richting mee geregeld. De Azipods worden van stroom voorzien door de dieselmotoren in de machinekamer.

Tim Lodder, Derde Stuurman
Derde Stuurman Tim Lodder werkt ook met veel plezier op de Eurodam. Net als Andre van Schoonhoven vindt hij echter dat het publieke beeld van zeevarenden nog wel wat opgepoetst kan worden. “Het beeld is vaak nog dat zeelieden wilde, ruige lui zijn. De praktijk is echter anders. Wij zijn verantwoordelijk voor meer dan 2000 passagiers en bedienen de modernste apparatuur. Daar ga je niet ruig mee om.”

Op de foto ziet u links Tim Lodder en rechts Andre van Schoonhoven

Bron: Navingo, 28-08-2008;