Wetenschappers eisen visverbod op de Noordpool

Tweeduizend wetenschappers uit 67 landen pleiten voor een internationaal verdrag om de poolwateren te sluiten voor commerciële visvangst, tot er meer onderzoek gedaan is rond de gevolgen voor de oceanen.

Nu de Noordpool door de smeltende ijskap beter bereikbaar wordt, azen wereldmachten op de natuurlijke rijkdommen in de grond, zoals olie en kostbare mineralen. Maar door de klimaatverandering worden ook belangrijke nieuwe visgronden ontsloten. Nu al is tot 40 procent van het ongerepte gebied bevaarbaar in de zomer, en de wetenschap gaat ervan uit dat binnen tien tot vijftien jaar zo’n 2,8 miljoen vierkante kilometer zee in de zomer ijsvrij kan zijn.

Internationaal verdrag
Het gebrek aan internationale regelgeving maakt de Noordpool tot een aanlokkelijke prooi voor de internationale vissersvloten. Dat is gevaarlijk, zeggen de wetenschappers in hun open brief, want “de wetenschappelijke gemeenschap heeft niet voldoende biologische informatie om het voorkomen, de structuur, de bewegingen en de gezondheid van de visbestanden te begrijpen, of de rol die ze spelen in het bredere ecosysteem van de centrale Arctische Oceaan”.

Ze roepen de landen rond de Noordpool daarom op om een moratorium in te stellen op alle commerciële visserij in de regio tot de impact op het ecosysteem – onder meer op de zeehonden, walvissen en ijsberen – beter in kaart is gebracht.

“Wetenschappers benadrukken de nood aan een internationaal verdrag, dat commerciële visserij verbiedt tot wetenschappelijk gefundeerde beheersmethoden ontwikkeld zijn”, zegt Henry Huntington van de Pew Environment Group in een persbericht. “Er is geen ruimte voor fouten in een regio waar het smeltende ijs het ecosysteem al in sneltempo verandert.”

Meer… IPS