Windparken schelen misschien € 2 mrd aan subsidie

Drie jaar geleden werd er bij het Energieakkoord op een maximale subsidie gerekend van €18 miljard. Minister Kamp meldde een jaar geleden dat de daadwerkelijke kosten waarschijnlijk €12 miljard zullen zijn. En nu lijkt het erop dat die €12 miljard te hoog is ingeschat meldt het Financieele Dagblad (fd). De subsidie is nodig omdat de stroomprijzen van windmolens hoger liggen dan de stroom uit kolencentrales.  

In 2023 moeten er 5 grote windparken zo’n 22 km uit de Zeeuwse kust liggen die 4450 MW op moeten leveren. Dong won begin juli de aanbesteding voor de bouw van Borssele, ‘s wereld goedkoopste offshore-windpark. In augustus is de tender voor het 2e windpark en later volgen de overige 3 parken.

Het Borssele-tarief is geen maatstaf voor de rest van Europa, zegt Simone van Gendt, hoofd export & project finance markets bij Rabobank tegen het fd. ‘Maar voor de volgende Nederlandse projecten met deels vergelijkbare karakteristieken wekt Dong wel een bepaalde verwachting’, stelt Van Gendt. ‘Uitgaande van vijf windparken, met dezelfde omstandigheden, zou dit resulteren in een totale subsidie van ongeveer €10 mrd.’

‘De eerder door Kamp bijgestelde €12 mrd houdt nog geen rekening met het zeer lage Dong-bod en zal dus waarschijnlijk weer lager worden’, aldus van Gendt.