Winnaars van Plastic Free Rivers Makathon 2016

Op 1 juli zijn ‘The Great Bubble Barrier’, ‘Microbeads’ en ‘Dooms Prepper Sailors’ de 3 winnaars geworden van de Plastic Free Rivers Makathon 2016. Zij krijgen hulp bij het doorontwikkelen en daadwerkelijk testen van hun innovatieve oplossingen in de IJssel om de rivier zo plastic vrij mogelijk te krijgen. Zij krijgen respectievelijk een pilotplek in de IJssel en financiële ondersteuning. ’We hebben prachtige ideeën gezien om een groot en urgent probleem op te lossen’ aldus de Innovation Board die de winnaars selecteerde. 

De zeven finalisten hebben uiteenlopende oplossingen bedacht om macro en of micro plastic afval uit het water te halen. De Innovation Board riep het team van The Great Bubble Barrier  als winnaar uit van de pilotplek. Deze oplossing verzamelt plastics in en buiten de vaarwegen door een bellenscherm. Voorzitter Pieter Janssen: “Deze oplossing maakt gebruik van bewezen en succesvolle technologie en kan voor het hele rivierensysteem gebruikt worden.” De tweede winnaar was een team bestaande uit leerlingen en docenten van het Kaj Munk College uit Hoofddorp met de Microbeads. Een oplossing om microplastics uit het water te halen waarmee het probleem aan de bron wordt aangepakt. Derde werd het team van Dooms Prepper Sailors met een game om bewustwording te creëren  en data te verzamelen en te delen.

Zorgen over de waterkwaliteit
De organisatoren van de Plastic Free Rivers Makathon maken zich zorgen over de waterkwaliteit van rivieren. Rijkswaterstaat als beheerder van de rivieren en PWN als leverancier van drinkwater én natuurbeheerder. De toename van plastic zwerfaval in de rivieren vormt een regelrechte bedreiging voor het zeeleven en de veiligheid en gezondheid van mensen. Schoon drinkwater begint al bij de bron. Onder het motto ‘wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit’, vraagt PWN aandacht voor de ongewenste stoffen, die via de Rijn en de IJssel in het IJsselmeer komen, haar belangrijkste drinkwaterbron.

Innovation Board
De ‘Innovation Board’ bestond uit voorzitter Pieter Janssen (Director Vessel Traffic and Watermanagement Rijkswaterstaat), Joke Cuperus (Directeur drinkwaterbedrijf PWN), Jan Huijbers, (General Manager Van den Herik Sliedrecht), Benjo van den Boogaard (Founder), Joris van Oers (Executive Vice President Sales Business Market), Marnix Krikke (Director Innovatie & Human Capital bij Netherlands Maritime Technology) en Jeroen Steens (Director Port Development).

De Plastic-Free Rivers Makathon is een initiatief van drinkwaterbedrijf PWN, Rijkswaterstaat, 3D Makers Zone, LEF Future Center, Isle utilities, Nova College en KPN in samenwerking met onder andere PWN Technologies en RIWA.